Cikk keresés:    

Most már kezdem feldolgozni – Tar Mihály

2023. 01. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tavaly év végén újabb 6 legendát iktatott be a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába, emellett 5-5 szakembert tüntetett ki Életmű- vagy Fél évszázad-díjjal. Cikksorozatunkban az érintettekkel beszélgetünk, harmadikként az Érdi Spartacus SC elnökével, Tar Mihállyal, aki Életmű-díjat kapott.

„Most már kezdem feldolgozni, hogy ilyen nívós elismerésben részesültem, nagyon örülök neki. Ezzel úgy érzem, egy újabb fejezet véget ért az életemben, hiszen életem legfőbb céljait már elértem. Persze, az elhivatott ember sosem tudja, mikor tegye le a lantot, ehhez kicsit őrültnek is kell lenni” – nyilatkozott Tar Mihály, aki immár ötven éve él az érdi birkózásért.

A most 69 esztendős szakember 1973-ban vette vállára az Érdi Spartacus SC-t, azóta a klub elnöke.

„Még mindig lejárok edzésre, s felelek a szakmai minőségért. Igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni a klubért. Február kilencedikén olyan álom válik valóra, amelyre idestova ötven éve várunk: átadják nekünk a birkózócsarnokot. Régóta harcolok érte. Ezzel felkerül a pont az i-re, az egyesületünkben nevelkedő hetven-nyolcvan sportoló méltó körülmények között dolgozhat.”

Tar Mihály súlyos betegséggel küzd, de ahogyan fogalmaz, mindent megtesz azért, hogy ezt a csatát is megnyerje.

Kifejtette, birkózószakmailag mire a legbüszkébb: „Dénes Mercédesz személyében mi neveltük fel az első olyan magyar női birkózót, aki aranyérmet nyert világversenyen – ő 2010-ben diadalmaskodott a szarajevói U17-es Európa-bajnokságon. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy ötven éven át, gyakran mostoha körülmények mellett is fennmaradt a klubunk. Végig küzdöttünk, s alázattal dolgoztunk – enélkül nem tudtuk volna ezt ennyi ideig csinálni.”

Az MBSZ szakmai bizottságának korábbi alelnöke, Érd díszpolgára karrierje során több tucat kitüntetésben részesült, elmondta, ezek között különösen előkelő helyen szerepel a szövetségtől most kapott Életmű-díj.