Köszöntő

Tisztelt birkózóbarátok!

Újabb mérföldkövéhez érkezett a magyar birkózás, ezen belül a Magyar Birkózószövetség (MBSZ), s annak fő kommunikációs csatornája: a szakmai szempontból kulcsfontosságú kazahsztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokság előestéjén megújult az MBSZ hivatalos honlapja.

Tudjuk, hogy a legfontosabb mindig az marad, ami a szőnyegen történik, ettől még a 21. században nem lehet figyelmen kívül hagyni a kommunikáció, a PR, a megjelenés fontosságát, főképp egy olyan sportág esetében, mint a birkózás. Minden eszközt és lehetőséget ki kell használnunk, hogy ott tartsuk magunkat a sportszerető közvélemény érdeklődésének fősodrában, részben az eredményeinkkel, illetve azok tálalásával, részben általunk kitalált érdekes és értékes programokkal, projektekkel.

Az MBSZ tagságának bizalmából már idén új ciklus kezdődött a szövetség életében, amelynek szerves része a modernizálás folytatása, így honlapunk reformja is. Felhasználóbarát technikai megoldásokat vezettünk be, jobban fókuszálunk közösségi médiára, az új lehetőségeket kihasználva jövőre elindulhat az online nevezés és ügyintézés, az élő eredménykövetés. Ezek a vívmányok mind-mind beleillenek abba a sorba, amit annak idején, még 2015-ben az Új szövetség zászlajára tűztünk. Akkori ígéreteinket folyamatosan valósítottuk meg, a következő öt évre is bizalmat kapva további célokat tűztünk ki.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), s az ottani képzés lehet majd sportágunk jövőjének záloga, s e jövő építésébe belevontuk határon túli nemzettársainkat is az Egy szőnyegen, egy nyelven, együtt a magyar birkózásért program keretében, megvalósítva a magyar birkózócsalád egységét. A rendezési feladatok elől sem ugrottunk el, számos korosztályos és felnőtt nemzetközi viadal mellett 2018-ban minden idők legnagyobb és legjobb világbajnokságának tető alá hozásával bizonyítottuk rátermettségünket, s a nemzetközi szövetség (UWW) bizalmából jövő márciusban házigazdái lehetünk a kontinentális olimpiai kvalifikációs tornának. Létesítményeink folyamatosan épülnek, szépülnek, megújulnak, négy évvel ezelőtt ezen a területen igen mostohán álltunk, azóta szerencsére javítani tudtunk a helyzeten.

A jövő építése mellett a múltat, gazdag tradícióinkat sem veszítettük szem elől, számos legendánk – Kozma István, Keresztes Lajos, Weisz Richárd, Kárpáti Károly – síremlékét újítottuk fel, s megemlékeztünk Lőrincz Márton, illetve Szilvási Miklós halálának ötvenedik évfordulójáról. Fontos, hogy ne feledjük el egykori nagyjainkat, s tiszteletüket beleneveljük a fiatalabb korosztályba. Varga János révén egy igazi példaképünket delegálhattuk a Nemzet Sportolói közé, ezt kevés sportág mondhatja el magáról. S ha már példakép, a jelenben is találunk hasonlót: Bácsi Péter nem sokkal csodás budapesti vb-diadalát követően már szövetségünk szakmai igazgatójaként bizonyíthatja, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét minden területen. A sportdiplomáciában sem tétlenkedtünk, ügyvezető alelnökünk, Bacsa Péter bekerült a UWW fő döntéshozó testületébe, a büróba, majd megbízták a kazahsztáni világbajnokság és a tokiói olimpia birkózóversenyeinek technikai igazgatóságával.

Kedves barátaim!

A MBSZ vezetése a sikerek folytatása érdekében folyamatos párbeszédre törekszik az egyesületekkel, meghallgatja a véleményüket, igényeiket, s ennek figyelembevételével halad tovább a korral. Közös érdek a sportág népszerűsítése, s ennek egyik fontos eszköze ez a megújult weblap. Bízom benne, hogy további célkitűzéseink is megvalósulnak, s együtt emelhetjük magasra a magyar birkózás zászlaját.

Hajrá Magyarország, hajrá magyar birkózás!

Németh Szilárd
a Magyar Birkózó Szövetség elnöke