Cikk keresés:    

Méltán lehetünk büszkék – Bacsa Péter

2024. 07. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Remekeltek birkózóink az Újvidéken rendezett U20-as és U17-es Európa-bajnokságon, amelyen az általunk megszerzett két-két arany- és ezüst-, tizenegy bronzéremmel, valamint négy ötödik hellyel elit mezőnybe kerültünk a kontinensen. Teljesítményünket Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója értékelte, míg a szövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter azt mondta el, mit jelent pontosan az általunk elért fantasztikus eredménysor.

A két Eb-n 39 ország mintegy 1100 versenyzője szerepelt, mi összesen 56 birkózót indítottunk, ami azt jelenti, hogy sportolóink több mint 27 százaléka dobogóra állt. 

„Az összesített éremtáblázaton az ötödik helyen zártunk, a grúzokkal és az örményekkel holtversenyben– állapítja meg Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke. – Csak az első öt ország tudott mind a két korcsoportban és minden szakágban érmet szerezni (a grúzok és az örmények nem), ami hatalmas fegyvertény, főleg úgy, hogy 2020, tehát a koronavírus-járvány óta ez volt az első olyan utánpótlás-világverseny, amelyen minden ország részt tudott venni.”

Bácsi Péter szakmai igazgató is büszke fiataljainkra: „Sikeres Európa-bajnokságokat tudhatunk magunk mögött, mindkét korosztályban elértük azt, hogy mindhárom szakágban dobogóst ünnepeljünk, ennek különösen örülök. Persze, mint mindig, ezúttal is lehetett volna néhány éremmel több, de az megállapítható, hogy az előzetes várakozásokat felülmúltuk. Komoly országokat utasítottunk magunk mögé, most az a feladatunk, hogy megerősítsük előkelő helyünket. Ezért dolgozunk tovább.”

A szakmai igazgató természetesen külön szót ejtett a két Európa-bajnokról, az immár négyszeres kontinenselső, kétszeres vb-aranyérmes Elekes Enikőről (U20, 65 kg), illetve Lévai Leventéről (U20, kf, 77 kg): „Utólag ki merem jelenteni, hogy hozták a papírformát. Levi sorsolását látva ugyanakkor nem lehettünk biztosak a sikerben, rendkívül rögös út vezetett az aranyéremig. Boldogok vagyunk, hogy mindketten beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, reméljük, a vb-n is folytatják ugyanezt a remeklést.”

Bácsi Pétert arról is megkérdeztük, ki vagy kik okoztak neki pozitív meglepetést: „Minden érmes teljesítménye dicséretet érdemel, de akadnak olyanok, akiket külön ki lehet emelni. Például Szuromi László és Németh Szonja, nem feltétlen volt elvárás velük szemben, hogy dobogóra álljanak. De ott van Mányik Dávid is, aki sérüléssel bajlódva szerezte meg első érmét utánpótlás-világversenyen. Szentpál Viviennek szintén nagyon örülünk, ő serdülőként zárt a harmadik helyen. És persze ne feledkezzünk meg Laposa Márkról sem, akit az Eb előtt egy hónappal műtöttek porcleválás miatt, és kiválóan birkózott. Az azért látszik, hogy szabadfogásban van mit behoznunk, de mindkét korosztályban lett dobogósunk, ami bizakodásra ad okot.”

Ebben a két korcsoportban az elmúlt két évben 13-14 érmet szereztünk, de azokon nem vettek részt az oroszok és a fehéroroszok, ezért különösen nagy eredménynek számít a mostani teljesítményünk.

„Feltűnő a korábbi erős közép-európai országok (Bulgária, Lengyelország, Szerbia, Románia) lecsúszása, valamint az osztrákok, a csehek és a szlovákok eltűnése, továbbá a skandináv országok halvány szereplése. Az Európai Unió országai közül magasan mi szerepeltünk a legjobban, tehát elmondható, hogy lassan csak mi tudjuk tartani a lépést a posztszovjet országokkal és a törökökkel. Ez nagy mértékben köszönhető a KIMBA-nak és a központi felkészülésnek. Jó bizonyíték erre az is, hogy a tizenöt érmünkből tizenhármat olyan fiatal szerzett, aki az akadémia valamelyik programjában dolgozik. Mindezt úgy értük el, hogy két nagy hiányzónk volt az U17-esek között, a tavaly Eb-győztes Ritter Sophie és az U15-ös kontinensbajnok Zsitovoz Mária, ők nagy valószínűséggel újabb két érmet tettek volna hozzá az amúgy is bőséges medálkollekcióhoz. Mindent összevetve méltán lehetünk büszkék a versenyzőkre és az őket felkészítő válogatott és klubedzőkre!” – zárta Bacsa Péter.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Sportolóink helyezései

Kötöttfogás
45 kg:
 3. Szuromi László (ESMTK)
48 kg:
 15. Krim Áron (Csepeli BC-KIMBA)

51 kg: 9. Kazinczy Bálint (Egri VSI-KIMBA)
55 kg: 7. Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA)
60 kg: 9. Olasz Bende (ESMTK-KIMBA)
65 kg: 19. Torda Regő (Dorogi AC-KIMBA)
71 kg: 3. Kolompár Imre (Monor-KIMBA)
80 kg: 8. Scheuring Vilmos (FTC)
92 kg: 7. Budai András (ESMTK)
110 kg: 14. Czakó Zoltán (Kiskunfélegyháza-KIMBA)

Szabadfogás
51 kg:
 11. Németh Bálint (Bócsa-KIMBA)
55 kg:
 15. Mizsei Bátor (FTC) 

60 kg: 15. Somogyvári Milán (OSBK)
71 kg: 3. Laposa Márk (UTE-KIMBA)
80 kg: 10. Szikszai Levente (Vasas)
92 kg: 11. Soliman Youssef (PEAC-KIMBA)
110 kg: 8. Juhász György (Csepeli BC-KIMBA) 

Női birkózás
40 kg:
 3. Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA)

46 kg: 12. Teleki Réka (Növényi SE-KIMBA)
49 kg:
 2. Németh Szonja (PBSE-KIMBA)

53 kg: 14. Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA)
57 kg: 10. Báger Barbara (Nyársapát-KIMBA)
61 kg: 2. Balázs Éda (DVTK-KIMBA)
65 kg: 5. Pupp Viktória (DKSE-KIMBA)
69 kg: 10. Munk Maja (Vasas-KIMBA)
73 kg: 12. Cseh Tamara (Szentes-KIMBA)

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Kötöttfogás 
55 kg: 3. Tótok Péter (Vasas-KIMBA)
60 kg: 5. Domonkos Edmund (Szigetvár-KIMBA)
63 kg: 11. Rafael Dániel (STE-KIMBA) 
67 kg: 3. Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA)
72 kg: 22. Józsa Attila (BHSE)
77 kg: 1. Lévai Levente (BHSE)
82 kg: 10. Czuczor Dominik (BHSE)
87 kg: 10. Kovács Olivér (ESMTK-KIMBA)
97 kg: 9. Kudelász Hunor (FTC-KIMBA)
130 kg: 9. Darabos László (BHSE)

Szabadfogás 
57 kg: 12. Baráth Károly (Vasas)
61 kg: 16. Rácz Balázs (Újpest-KIMBA)
65 kg: 10. Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA)
70 kg: 8. Gombos Alex (FTC-KIMBA)
74 kg: 14. Gazdag Ádám (Vasas)
79 kg: 12. Hajduch Nándor (Szarvas)
86 kg: 15. Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 3. Arszunkajev Musza (Vasas)
97 kg: 5. Veress Bence (Vasas)
125 kg: 8. Bazsó Adolf (ESMTK-KIMBA)

Női birkózás 
50 kg: 9. Fáth Bianka (BHSE-KIMBA)
53 kg: 3. Kapuvári Liliána (UTE-KIMBA)
55 kg: 15. Fáth Laura (BHSE-KIMBA)
57 kg: 3. Terék Gerda (Csepel TC-KIMBA)
59 kg: 5. Borsos Viktória (KNSI-KIMBA)
62 kg: 7. Páli Mirella (OSBK-KIMBA)
65 kg: 1. Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA)
68 kg: 10. Terék Fruzsina (Csepel TC-KIMBA)
72 kg: 3. Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA)
76 kg: 3. Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA)