Cikk keresés:    

Magyar Hall of Fame – lehet jelölni!

2022. 11. 18., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (FILA, majd UWW) annak idején, 2003-ban azért hozta létre a Hall of Fame-et, a Hírességek Csarnokát, hogy megtisztelje és elismerje azokat a birkózókat, akik kiemelkedően sikeres pályafutásukkal a sportág világszintű népszerűsítéséhez tevékenyen hozzájárultak.

A magyar birkózás hagyományait, erejét jól mutatja, hogy eddig összesen kilenc honfitársunkat választották be a hírességek közé: Polyák Imrét (2003), Kozma Istvánt (2007, posztumusz), Kocsis Ferencet (2013), Varga Jánost (2016), Keresztes Lajost (2018, posztumusz) és Kovács Istvánt (2018) sportolói, Hegedüs Csabát (2005) a birkózás legendája, Kruj Ivánt (2009) versenybírói és Gáspár Tamást (2013) sportvezetői kategóriában.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) alapításának centenáriuma alkalmából egy 2021-es határozatával támogatta az önálló Magyar Birkózó Hírességek Csarnokának létrehozatalát és javasolta, hogy annak alapító tagjai legyenek a nemzetközi Hall of Fame-be már beválasztott honfitársak.

Az MBSZ pénteki elnökségi ülésén sok minden más napirendi pont mellett egyhangúlag elfogadta a hazai Hall of Fame-szabályzatot és kijelölte a bizottság tagjait (Farkas Tibor elnök, Bacsa Péter, Gáspár Tamás, Kacsó Tibor, Réczi László), akik korábban már igent mondtak a jelölésre.

A szabályzat alapján a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába újként az kerülhet be, aki az egyes kategóriákban (sportoló, edző, versenybíró, sportvezető) tartósan kiemelkedő színvonalon nyújtott teljesítményével és példamutató életútjával hozzájárult a magyar birkózás hírnevének emeléséhez.

A cím posztumusz is adományozható. Az első beiktatásra a 2022. december 13-i évzáró ünnepség alkalmából kerül sor. A Hall of Fame-be kétévente, minden páros évben, minden kategóriát figyelembe véve összesen legfeljebb 3-6 fő választható.

Javaslatokat az MBSZ-szel jogviszonyban álló sportegyesületek, sportvállalkozások, sportiskolák, utánpótlás-nevelés fejlesztését végző alapítvány, sportakadémia, az MBSZ szervei, tisztségviselői tehetnek.

Egy jelölő szervezet több kategóriában is jelölhet, de kategóriánként csak egy személyre tehet javaslatot. Az első alkalomra 2022. november 29., éjfélig kell elküldeni a jelöléseket az MBSZ főtitkárának, az adatlap a cikk aljáról valamint az MBSZ honlapjáról, a Dokumentumok menüpontból letölthető.

AZ ADATLAP ITT TÖLTHETŐ LE!