Cikk keresés:    

„Lőrincz Tamás megérdemelte az olimpiai aranyérmet”

2022. 10. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: kozmaakademia.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A hét végéig nívós nemzetközi edzőtábor zajlik a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA). Az eseményen kirgiz sportolók is részt vesznek, ennek okán a Kirgiz Birkózószövetség alelnöke, Damirbek Aszilbek is Magyarországra utazott.

„Az idén hallottam először a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiáról, az operatív igazgató, Bacsa Péter vette fel velem a kapcsolatot. Nem kérdés, jó viszont szeretnénk ápolni Magyarországgal, a magyar birkózócsaláddal, szóval emiatt is vagyunk most nagyon boldogok, hogy itt lehetünk” – nyilatkozta Damirbek Aszilbek a KIMBA-ban.

A szakember a családjával együtt utazott Magyarországra, és elmondta, fia a szőnyeg helyett inkább a medence mellett tette le a voksát: „Kiváló úszó, ő november közepéig itt edzőtáborozik. Nagy lehetőség ez neki, hiszen Magyarország ebben a sportágban is a legjobbak közé tartozik. Az ő döntése volt, hogy a birkózás helyett inkább az úszást választja.”

Akzsol Mahmudov Kirgizisztán történetének első nyári olimpiai aranyérmét nyerhette volna Tokióban, csakhogy a döntőben a KIMBA jelenlegi szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás megállította. Mahmudov a Belgrádban szeptemberben rendezett világbajnokságon viszont már a dobogó legfelső fokára állhatott, hiszen a fináléban legyőzte Lévai Zoltánt, s ezzel az övé lett a kirgiz birkózósport első kötöttfogású világbajnoki aranyérme.

„A kirgiz sportolók két ezüst- és egy bronzérmet nyertek Tokióban, mindahányat birkózásban. Közel álltunk az aranyéremhez, de úgy tűnik, ez még várat magára – így Damir Aszilbek. – Akzsol Mahmudov nagy motivációt merített abból, hogy nem sikerült nyernie Japánban, akkorát, hogy a vébégyőzelem már összejött neki. Ironikus, hogy mindkét verseny döntőjében magyar birkózóval találkozott.”

Aszilbek Mahmudov mindkét magyar riválisáról elismerően nyilatkozott: „Lőrincz Tamás fantasztikus birkózó, rengeteg éven át dolgozott azért, hogy a világ legjobbja legyen. Mindent megnyert, amit lehetett, a világ- és az Európa-bajnokságot egyaránt, az olimpiai arany is megérdemelten lett az övé. Lévai Zoltán is kiváló sportember, fiatal, akárcsak Akzsol. Biztos vagyok abban, ha a folytatásban is hasonlóan keményen dolgozik, akkor szép jövő előtt áll.”

Az alelnök természetesen a kirgiz birkózásról is ejtett néhány szót: „Körülbelül huszonötezer birkózó van Kirgizisztánban, többen választják a kötöttfogást, az az elsőszámú szakág. Ha meg kellene fogalmaznom, mi a legnagyobb különbség a magyar és a kirgiz stílus között, akkor azt mondanám, hogy mi nagyobb hangsúlyt fektetünk a technikára, a magyarok viszont főként az erőnlétükkel emelkednek ki a nemzetközi mezőnyből.”