Cikk keresés:    

Licences edzőképzés a KIMBA-ban

2023. 09. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szeptember 30-án a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) adott otthont a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) és a KIMBA által második alkalommal szervezett licences edzőképzésnek.

Idén az MBSZ és a KIMBA, a Magyar Edzők Társaságával együttműködve próba jelleggel edzői minősítési rendszert vezetett be. Ezen minősítési rendszer része a KIMBA és MBSZ által szervezett, jelenléthez kötött licences edzőképzés, amelynek az első állomását januárban rendezték – a most szombaton tartott volt a második.

Az eseményt a KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás nyitotta meg, beszédében mások mellett azt is kiemelte, hogy a résztvevő edzők sportágspecifikus gyakorlati tudást szerezhetnek, amelyet a saját klubjukban is hasznosíthatnak. Emellett elmondta: legközelebb december 1-jén és 2-án rendeznek a mostanihoz hasonló edzőképzést. 

A programot a Testnevelési Egyetem oktatójának, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) operatív igazgatójának, Bartha Csaba előadása nyitotta, az életkornak megfelelő kondicionális képességfejlesztésről beszélt, majd Okner Ernő funkcionális edző vezette be a sportágspecifikus képességfejlesztés rejtelmeibe a résztvevőket.

A folytatásban lengyel birkózóválogatott korábbi szövetségi kapitánya, az olimpiai ezüstérmes Juszup Abduszalamov a dagesztáni szabadfogású birkózóhagyományokról tartott előadást. Az Európa-bajnok, jelenleg az osztrák birkózóválogatott szövetségi kapitányaként dolgozó Bódi Jenő a kötöttfogású stílusokat és képzési módszereket hasonlította össze egymással, ezt követően Zilahi Tamás edző a koordinációs képességfejlesztés új eszközéről, a blazepodról beszélt.

A jó hangulatú, és meglehetősen tartalmas programot Juszuf Abduszalamov szabadfogású és Bódi Jenő kötöttfogású gyakorlati bemutatója zárta.

„Nagyon fontos kérdéseket boncolgattunk és próbáltunk megfogni. Igazán hasznos napot tudhatunk magunk mögött, kíváncsian figyeltem az előadásokat, és örülök, hogy ezzel nem voltam egyedül, bármerre néztem, mindenhol érdeklődő tekinteteket láttam. Már nagyon várjuk a folytatást!” – fogalmazott Lőrincz Tamás.