Cikk keresés:    

Lévai Tamás ismét súlycsoportot vált, 87 kilóban lenne válogatott

2022. 11. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az idén felnőtt világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kötöttfogású birkózóval, Lévai Tamással beszélgettünk a 2022-ben történtekről, s a jövő évi terveiről – nem titkolja, már most arra készül, hogy a 87 kilogrammosok között küzd meg a címeres mezért.

Szeptemberben, a belgrádi világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhattál 82 kilóban. Hogyan értékeled az ott történteket?

  • Nagyon boldog és büszke vagyok a bronzérem miatt. Ugyanakkor le kell szögeznem, én a vb-aranyéremért utaztam Szerbiába, és lett is volna esélyem megnyerni a versenyt, az elődöntőben védekezési hiba miatt kaptam ki az üzbég Dzsalgaszbaj Berdimuratovtól. Nem voltam csalódott, hiszen a bronzmérkőzésen azt a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes azeri Rafiq Hüseynovot győztem le, akivel szemben tavasszal, a budapesti Eb elődöntőjében alulmaradtam. Nagyon örültem, de ettől függetlenül ezt az eredményt nem ünneplem úgy, mintha aranyat nyertem volna. 

Ha már a budapesti kontinenstornát említetted. Ott nyerted karriered első érmét felnőtt-világversenyen.

  • Boldogabb voltam, mint a vb-bronz megszerzésekor! Ez amolyan vízválasztó volt, hatalmas teher került le a vállamról. Hasonló érzés szabadult fel bennem, mint amikor 2018-ban a harmadik helyen zártam a junior Eb-n – akkor álltam életemben először dobogóra világversenyen, megerősített abban, hogy nem hiába dolgozom ennyit. A BOK-csarnokban ez hatványozottan igaz volt, beigazolódott, hogy van értelme a munkának, annak, amit egyénileg beleteszek, s annak is, amit az egész családom beletesz. Ráadásul hazai közönség előtt értem el ezt a sikert, elképesztő szurkolótábor előtt, megismételhetetlen érzések kavarogtak bennem, nem kérdés, extázisban voltam.

Miért hagytad ki az idei U23-as világversenyeket?

  • Márciusban, az Eb-n el szerettem volna indulni, de túl közel volt a felnőtt Európa-bajnoksághoz. Az edzőkkel együtt arra jutottunk, hogy nem éri meg kockáztatni, s mint kiderült, jó döntés volt. A korosztályos vébén mindenképpen 87 kilóban szerepeltem volna, de mivel ebben a súlycsoportban hatalmas a verseny idehaza, Takács István indulhatott rajta, aki nem mellesleg az U23-as Eb után ezt a versenyt is megnyerte, így duplázott az idén. Eszembe sem jutott megpróbálni elvenni tőle a lehetőséget, szerintem abszolút korrekt volt így a „felosztás”.

Belgrádban 87 kilóban szerettél volna indulni?

  • Az Eb másnapján már 87 kilósnak tekintettem magam, de ha reálisan nézzük, nem volt elegendő időm ahhoz, hogy beleerősödjek. Két nemzetközi versenyen is elindultam, Rómában és Lengyelországban, de hiába nem győzött le egyetlen külföldi birkózó sem, a hazai riválisaim, a későbbi válogatott, majd vb-harmadik Losonczi Dávid, valamint az U23-as vb-győztes Szilvássy Erik is nyert ellenem, ezzel eldőlt, hogy ebben a súlycsoportban egyelőre nem lehetek válogatott. Hiányzott a kellő mennyiségű izomtömeg. Ezúttal azonban több időm van, és már most azt érzem, hogy rengeteget erősödtem. Tudom, hogy nem lesz egyszerű a dolgom, de természetesen az a célom, hogy olimpiai súlycsoportban szerezzem meg a válogatottságot, mindent megteszek azért, hogy előbb ezt, majd a 2024-es párizsi olimpiára szóló repülőjegyet elérjem.