Cikk keresés:    

Két-három érem reális az U17-es Eb-n

2024. 06. 22., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Huszonhét fiatalunk vesz részt az Újvidéken jövő hétfőtől vasárnapig zajló U17-es Európa-bajnokságon. Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója összességében két-három érmet és ugyanennyi pontszerző helyet remél a versenyen.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy ez az első olyan korosztály, amelynek a kontinensvetélkedőjén teljes mezőny lép szőnyegre. Ennek okairól Bácsi Péter így vélekedik: „Az U15-ös Európa-bajnokságon vannak olyan országok, amelyek nem vesznek részt, mert a versenyzők szempontjából korainak érzik. Ilyenek például a németek és a svédek, egyikük sem elhanyagolható. Viszont az ifik között már megméretik magukat.”

Az MBSZ szakmai igazgatója ebből is adódóan gondol arra, hogy erős verseny elé néznek fiataljaink: „És nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az oroszok, valamint a fehéroroszok a háború okozta eltiltás miatt tavaly tértek vissza a nemzetközi porondra, velük együtt tényleg azt mondhatjuk: minden adott ahhoz, hogy a kontinens legjobbjaival mérhessük össze a tudásunkat.”

Bácsi Péter arra is kitért, hogy nehéz belőni, milyen erőt képviselünk pontosan: „Nagy részben elsőéves U17-es birkózók alkotják a válogatottat, akik eddig csak az U15-ös korosztályban mutathatták meg magukat, szóval a verseny után lehet komolyabb konzekvenciákat levonni. Úgy vélem, elsősorban kötöttfogásban és női birkózásban várhatjuk az érmeket, szabadfogásban van némi lemaradásunk a legjobbakkal szemben. Ebben a szakágban is akad azért olyan sportolónk, aki odaérhet a dobogóra vagy annak közelébe, például Laposa Márk. Persze, az is lehet, hogy lesz még, aki meglepetést okoz.”

De kötöttfogásban és női birkózásban kitől várhatjuk a legjobb eredményeket?

„Zsitovoz Petro és Olasz Bende többször bizonyította már kvalitását, talán Czakó Zoltán lehet az egyik legnagyobb esélyesünk, de az ő felkészülését sérülés hátráltatta. Hetvenegy kilóban hárman voltak harcban a címeres mezért, Kolompár Imre került ki győztesen, kíváncsian várjuk, mire lesz képes. Női birkózásban Balázs Édától és Köblő Annától is várhatunk éremet, ám az simán benne van a pakliban, hogy a többiek közül is akár többen is medálközelbe érnek.”

Bácsi Péter végül elmondta, összesen két-három érmet és két pontszerző helyet vár a mieinktől.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

A magyar válogatott és a verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 48 kg:
 Krim Áron (Csepeli BC-KIMBA), 55 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA), 65 kg: Torda Regő (Dorogi AC-KIMBA), 80 kg: Scheuring Vilmos (FTC), 110 kg: Czakó Zoltán (Kiskunfélegyháza-KIMBA).

Kedd-szerda. 45 kg: Szuromi László (ESMTK), 51 kg: Kazinczy Bálint (Egri VSI-KIMBA), 60 kg:Olasz Bende (ESMTK-KIMBA), 71 kg: Kolompár Imre (Monor-KIMBA), 92 kg: Budai András (ESMTK).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 43 kg:
 nincs magyar induló. 49 kg: Németh Szonja (PBSE-KIMBA), 57 kg: Báger Barbara (Nyársapát-KIMBA), 65 kg: Pupp Viktória (DKSE-KIMBA), 73 kg: Cseh Tamara (Szentes-KIMBA).

Csütörtök-péntek. 40 kg: Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA), 46 kg: Teleki Réka (Növényi SE-KIMBA), 53 kg: Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA), 61 kg: Balázs Éda (DVTK-KIMBA), 69 kg: Munk Maja (Vasas-KIMBA).

Szabadfogás
Péntek-szombat. 48 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: Mizsei Bátor (FTC), 65 kg: Arszunkajev Ahmad (Vasas), 80 kg: Szikszai Levente (Vasas), 110 kg: Juhász György (Csepeli BC-KIMBA).

Szombat-vasárnap. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: Németh Bálint (Bócsa-KIMBA), 60 kg:Somogyvári Milán (OSBK), 71 kg: Laposa Márk (UTE-KIMBA), 92 kg: Soliman Youssef (PEAC-KIMBA).