Cikk keresés:    

Hivatalos felülvizsgálatot kér az MBSZ az UWW-től!

2023. 09. 25., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mint ismert, a magyar birkózó-válogatott egy arany- és két ezüstéremmel, egy ötödik hellyel, valamint két olimpiai kvótával zárta a 2023-as belgrádi világbajnokságot. A két ezüst könnyen lehetett volna szintén arany, ha kötöttfogásban Fritsch Róbert (72kg, BHSE) ujja nem sérül meg a döntőben, illetve Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK-KIMBA) esetében a bírók leütik a tust török ellenfele kárára.

Utóbbi kapcsán a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, ami lehetséges, mivel határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született.

A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de az MBSZ határozott véleménye, hogy mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében.

Ami a mérkőzésen történteket illeti, érdemes tudni, hogy tushelyzetet nem lehet challengelni, ezért nem protestáltak a helyszínen a magyar szakvezetés tagjai, a végén pedig azért történt challenge, mert a kivizsgálás alatt így kapott némi időt Losonczi a regenerálódásra. A 7-7-es eredmény épp olyan kedvezőtlen volt a számára, mint a végül megszülető 8-7-es vereség.