Cikk keresés:    

„Büszkeséggel tölt el, hogy az oroszok is tisztelnek” – Kiss

2021. 04. 26., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kiss Balázs (97 kg) ezüst-, Fritsch Róbert (72) pedig bronzérmet szerzett a Lengyelországban rendezett birkózó Európa-bajnokság vasárnapi záró napján. De hogyan élték meg a történteket?

Lőrincz Tamás (77 kg) szombaton nyert aranyérme után, vasárnap, a záró napon szintén szurkolhattunk magyar kötöttfogású birkózóért a varsói Európa-bajnokság döntőjében: 2009 világbajnoka, Kiss Balázs (97) biztos ezüstérmesként 38 évesen pályafutása legsikeresebb kontinensviadalát abszolválta, hiszen eddig „csak” a dobogó harmadik fokáig jutott, igaz, odáig háromszor. Lengyelországban a nyolc között megverte az azeri Zamir Magomedovot, az elődöntőben pedig a fehérorosz Mikalaj Sztadubot is maga mögé utasította. Valószínűleg élete utolsó Európa-bajnokságán, a fináléban jöhetett a kétszeres vb-aranyérmes orosz Musza Jevlojev, aki már túl nagy falatnak bizonyult, technikai tussal (8–0) kapott ki tőle. 

Kiss Balázs így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak közvetlenül a döntő után:

  • „Nagyon nehéz most szavakba önteni az érzéseimet. Eleve úgy mentem ki erre az Eb-re, hogy nekem már nem volt semmiféle veszítenivalóm – talán ezért is sikerülhetett ilyen jól –, és a döntőn is teher nélkül léphettem a szőnyegre. Az, hogy ezen az Eb-n minden a legjobb forgatókönyv szerint alakult, és majd' negyvenévesen végül ezüstérmet szereztem, már önmagában csoda. Ettől függetlenül tényleg úgy álltam oda, hogy meg akartam verni az oroszt, még ha tudtam is, hogy kimagaslik a mezőnyből. Azonban be kell látni, hogy ő már teljesen más kategóriát képvisel. Igyekeztem mindent kiadni, de lentről olyan erővel ragadott meg, hogy hiába tudtam, mi fog következni, egyszerűen lehetetlen volt kivédekezni – nagyon sajnálom, hogy így idő előtt véget ért a mérkőzés. Az ugyanakkor nagyon jól esik, hogy ilyen kaliberű birkózó legendának titulált, és ilyen elismerően nyilatkozik rólam. Pályafutásom során birkóztam már számos kiváló ellenféllel, olimpiai és világbajnokokkal, de megkockáztatom, messzemenőkig ő a legjobb, akivel valaha összekerültem – ha nem történik csoda, szerintem az olimpiát is nagyon simán fogja megnyerni –, emellett mégis nagyon szimpatikus figura, és büszkeséggel tölt el, hogy ezek szerint az oroszok is ennyire tisztelnek.”

Nem csak „Balu” második helyének, hanem a 72 kilogrammos Fritsch Róbert bronzérmének is örülhettünk vasárnap, aki rögös úton, nagy csatákon túljutva állhatott a dobogó harmadik fokára. Az első körben a korábban egyiptomi színekben Afrika-bajnoki címig jutó, immár a franciákat képviselő Ibrahim Ghanemet, majd a finn Mikko Peltokangast és a szerb Eb-ezüst-, valamint háromszoros bronzérmes Alekszanadar Makszimovicsot legyőzve bejutott az elődöntőbe. Ott 3–1-re kikapott a Rio de Janeiró-i olimpia bronzérmesétől, Smagi Bolkvadzétől. A bronzéremért remek, domináns birkózással 2014 világbajnoka, az orosz Csingiz Labazanov ellen nyert.

  • „Rendkívül nehezen indult az Eb, az első meccsen még éreztem a fogyás utóhatását, ráadásul a megbeszélt taktikát sem sikerült betartanom, így bravúrdobásra volt szükségem ahhoz, hogy továbbjussak. Az elveszített elődöntő miatt vegyes érzések kavarognak bennem – nem vagyok biztos abban, hogy jogosan ítélték Bolkvadzénak billentésért a két pontot, de mi döntöttünk úgy, hogy nem dobjuk be a challange-t, szóval ha nem is tartom teljesen jogosnak a rivális sikerét, el tudom fogadni azt. Mindent összevetve elégedett vagyok a bronzéremmel, még mindig nehezen hiszem el, hogy végre sikerült dobogóra állnom” – értékelt honlapunknak az U23-as vb-második Fritsch.

A kötöttfogású válogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel a csapatpontverseny nyolcadik helyén zárt.