Cikk keresés:    

Zágráb után kialakulhat az Eb-csapat

2024. 01. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Összesen 34 birkózónk szerepel az év első nemzetközi viadalán, a zágrábi UWW-rangsorversenyen, amelynek szerdától vasárnapig a Dom Sportova ad otthont. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter arról adott tájékoztatást, hogy ez a megméretés adja a fő alapot a februári, bukaresti Európa-bajnokságon induló válogatott összeállításához.

Januárra fordulva sportolóink befejezték az alapozást, az edzéseken immár a birkózás van előtérben. 

„Talán még sosem rendezték meg ennyire korán a zágrábi viadalt, de tudjuk az okát: idén a párizsi olimpia van középpontban, a versenynaptár is ahhoz igazodik. Hatványozottan nehéz verseny lesz, hiszen alig léptünk ki az alapozásból, máris szőnyegre állunk a nemzetközi porondon. A csúcsformától messze vagyunk, ám azt nem is most kell hozni. Ettől függetlenül fontos viadal előtt állunk, az itt szerzett pontok a kvalifikációs versenyben való kiemelést is befolyásolják, emellett bizonyos súlycsoportjainkban válogatóként is szolgál” – fogalmaz Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

A kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok elismerte, ez a viadal adja a fő alapot a február 12. és 18. között Bukarestben esedékes kontinensviadalon szereplő válogatott összeállításához: „Természetesen az olimpia van fókuszban, így az Eb kicsit háttérbe szorul. Fontos, hogy minél több kvótát szerezzünk a tavaszi kvalifikációs versenyeken, ám lesznek olyan súlycsoportok, amelyekben ugyanaz a sportolónk szerepel az Eb-n és a kvalifikációs megméretéseken is. Zágráb után okosabbak leszünk, kíváncsi vagyok, meddig jutnak el birkózóink. Ha valamelyik kategóriában nem tudunk döntést hozni a válogatottságról, akkor külön válogatót írunk ki az érintett versenyzőknek.”

Zágrábban kiemelten érdekesnek ígérkezik a kötöttfogású 87 kiló (a világbajnok Losonczi Dávid és az Eb-győztes Takács István indul), 97 kilogramm (a vb-ezüstérmes Szőke Alex és a vb-harmadik Lévai Tamás lép szőnyegre), a női 57 kilogramm (az Eb-második Bognár Erika, valamint az Eb-harmadik Dollák Tamara birkózik), illetve a 76 kiló, amelyben több mint másfél éves kihagyás után visszatér az Európa-bajnoki harmadik helyezett Nagy Bernadett, akivel egy súlycsoportban küzd a kétszeres junior Eb-győztes Nyikos Veronika.

„Berni fizikailag jó állapotban van, noha sokáig nem tudott birkózni, erőnlétben eközben fejlődött. Persze, nagy versenyhiánnyal bajlódik, ettől függetlenül bízom benne, és remélem, ott folytatja, ahol abbahagyta” – fogalmazott Bácsi Péter.

A szakember végül kifejtette, mit vár a magyaroktól Zágrábban: „Kifejezetten erős lesz a mezőny, nem egy súlycsoportban indulnak legalább harmincan. Jósolni ezúttal nem szeretnék, mert tudom, hogy az év eleji forma erősen érezhető lesz még a csapaton. Reméljük, másoknál is! A legfontosabb az, hogy mindenki birkózzon kiélezett meccseket és a lehető legjobbját nyújtsa.”

UWW-RANGSORVERSENY, ZÁGRÁB

A verseny és a magyarok programja

Szerda. Szabadfogás. 57-61-65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel, 74 kg: Kuramagomedov Murad, 86 kg: Vida Csaba, Püspöki Patrik.
Csütörtök. Szabadfogás. 79-97 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs, 125 kg: Ligeti Dániel. Női birkózás. 50 kg: Szekér Szimonetta, 55 kg: Szenttamási Róza, Terék Gerda.
Péntek. Női birkózás. 59 kg: Szabó Nikolett, 62 kg: Elekes Enikő, 65 kg: nincs magyar induló. 68 kg:Szabados Noémi, Pók Karolina. Kötöttfogás. 77 kg: Lévai Zoltán, Fritsch Róbert, Tösmagi Attila, 87 kg: Losonczi Dávid, Takács István.
Szombat. Női birkózás. 53 kg: Orsós Sztálvira, 57 kg: Bognár Erika, Dollák Tamara, 72 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Nagy Bernadett, Nyikos Veronika. Kötöttfogás. 63 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Váncza István, Mányik Dávid.
Vasárnap. Kötöttfogás. 55-60 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Lévai Levente, Klányi Krisztofer, Takács Zsolt, 82 kg: Szilvássy Erik, Dömök Péter, 97 kg: Lévai Tamás, Szőke Alex, 130 kg:Vitek Dárius, Darabos László.