Cikk keresés:    

Tizenegy sportolónk indul az U23-as Eb-n

2024. 05. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőtől 11 fős csapattal vágunk neki a Bakuban kezdődő U23-as birkózó Európa-bajnokságnak, amelynek célkitűzéseiről Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója beszélt.

Az elmúlt években jobbára március környékén rendezték meg az U23-as Európa-bajnokságot, s azokon a viadalokon is fejtörést okozott, vajon milyen erős mezőnyre lehet számítani. Ez most hatványozottan igaz, hiszen alig ért véget az olimpiai kvalifikációs időszak, és közel, öt hétre van az U20-as kontinensbajnokság.

„Mi is épp ezek miatt indulunk tizenegy fővel. Akadt olyan, aki a kvalifikációs versenyeken volt érdekelt, és több versenyzőnk van, aki indul a junior Eb-n, márpedig az ő felkészülésüket érinti ez a viadal. Szóval emiatt utazunk a kevésnek mondható létszámmal” – magyarázza Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

Elsőként a négyfős kötöttfogású egységünk teszi próbára magát Bakuban: „Nehézsúlyban fiatal versenyzőt indítunk, László Koppányt. Az elsőszámú juniorversenyzőnk, a tavaly U20-as Eb-győztes Darabos László jöhetett volna szóba, de ő sérüléssel bajlódik. Az ugyancsak junior Európa-bajnok Tösmagi Attila viszont részt vesz a viadalon, ám ujjsérülése miatt nemrégiben ő is hosszas kényszerpihenőre szorult. Klányi Krisztofer volt már U23-as érmes, reméljük, a pontszerző helyek közelébe keveredik. A kötöttfogásúaktól egy érem megszerzése lehet a cél” – latolgat Bácsi.

A női csapatunkkal kapcsolatban hasonló elvárásokat fogalmazott meg a kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember: „Vannak a csapatban U23-as érmeseink, sőt, Szenttamási Róza a felnőtt Eb-n is volt már ötödik. Szabó Nikolett, Pók Karolina és Virág Zsófia szintén ügyes versenyző, úgy vélem, egy-egy érem és pontszerző hely mindenképp benne van a pakliban.”

A szabadfogásúakkal szemben finomabb elvárásokat fogalmazott meg a szakember: „A nehézsúlyú Korcsog Milán hosszú sérülés után tért vissza, bízom benne, hogy hamarosan százszázalékos állapotban versenyezhet. Ő a legnagyobb esélyes arra, hogy pontszerző helyen zárjon, persze nem szabad megfeledkezni Angyal Krisztiánról sem, aki három korosztályos Európa-bajnoki ötödik hellyel büszkélkedhet. És persze, Mezei Patrik teljesítményét is kíváncsian várjuk. A dobogós hely elérése nem feltétlenül reális a válogatottól, inkább a pontszerző helyek” – zárta Bácsi Péter.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BAKU

A magyar válogatott és verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg, 63 kg, 87 kg:
 nincs magyar induló. 77 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 130 kg: László Koppány (FTC-KIMBA).

Kedd-szerda: 60 kg, 67 kg, 97 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Klányi Krisztofer (Dorog-KIMBA), 82 kg: Dömök Péter (Cegléd-KIMBA).

Női birkózás
Szerda-csütörtök: 50 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA), 68 kg: Pók Karolina (Vasas), 76 kg: Virág Zsófia (STE-KIMBA).

Csütörtök-péntek: 53 kg, 57 kg, 62 kg, 65 kg, 72 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek-szombat: 57 kg, 65 kg, 70 kg, 79 kg, 97 kg:
 nincs magyar induló.

Szombat-vasárnap: 61 kg, 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg: Mezei Patrik (Érd), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA), 125 kg: Korcsog Milán (Csepel TC-KIMBA).