Cikk keresés:    

Szőke Alex nyerte a 97 kilós válogatót – helyszíni riport

2021. 04. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: TD, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Óriási csatában Szőke Alex nyerte a budapesti Körcsarnokban rendezett kötöttfogású 97 kilogrammos válogatót, amelyen a világbajnok Kiss Balázst és az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket utasította maga mögé – ezzel kiharcolva a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen való indulás jogát.

Ahogyan a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter fogalmazott: a kötöttfogású junior Európa-bajnok Szőke Alex kvótaszerzése „tíz centin múlt” a budapesti BOK-csarnokban két héttel ezelőtt rendezett európai olimpiai kvalifikációs viadalon. A tény tehát az, hogy a 97 kilogrammosok között eddig egyetlen magyar sem nyújtott tokiói repülőjegyet érő teljesítményt. Lehetőség azonban még van, ahogyan jelentkezők is…

Szőke mellett a világbajnok Kiss Balázs és az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erik egyaránt harcolna az utolsó eseményen: a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon. A mindössze 21 éves utánpótlásklasszis a februári, tatai nemzetközi megméretésen harcolta ki a válogatottságot, ám az MBSZ úgy határozott, mivel három, rendkívül ütőképes sportolóról van szó, újabb válogatót ír ki: április 1-én, csütörtökön, a fővárosi Körcsarnokban 13 órától.

A kötöttfogású válogatott fél órával a rajt előtt befejezte a tréningjét a helyszínen, a három érintett birkózó negyven perccel a kezdést megelőzően kezdett mozogni.

Szilvássy és Kiss a hatszőnyeges létesítmény jobb oldalán dolgozott. Előbbi rövid sprintekkel, karkörzésekkel, társas gyakorlatokkal melegített. Utóbbi aktív földmunkát végzett, nyújtott, kocogott.

Alex a többiektől elkülönülve, a terem másik végében, eleinte visszafogottabb tempóban hangolódott. De ezt talán meg is tehette, hiszen az első mérkőzésen ő nem volt érdekelt.

A srácok körmérkőzéses rendszerben küzdöttek egymás ellen, ami annyit tesz, hogy mindenki birkózik mindenkivel; húszperces pihenőidővel az összecsapások között. Az első kettőnek addig kell birkóznia, amíg az egyikük kétszer nyer.

  • „Azt remélem, kiderül, melyikük van a legjobb formában – mondta a fogásnem szövetségi kapitánya, Sike András a helyszínen. közvetlenül az első meccs előtt. – Úgy döntöttünk, hogy amennyiben bármelyik ütközet egy egyes eredménnyel zárul, és amennyiben a pontokat csak passzivitásért ítélik, akkor azt a meccset újra kell birkózni. Tehát akciópontokat kell csinálni! Kivételt képez ez alól az az eset, ha mindkét menetben ugyanazt a felet látják passzívabbnak a bírók, és a másik versenyző kettő nullra nyer passzivitási pontokkal.”

Szöul olimpiai bajnokától azt is megkérdeztük, mekkora előnnyel vág neki az erőpróbának az a sportoló, aki az első körben pihen.

  • „Nem gondolom, hogy Szőke Alex emiatt jobb esélyekkel lép szőnyegre, hiszen ugyanannyi mérkőzést kell neki is birkóznia.”

Ahogyan az eddig leírtakból sejthető, a nyitó összecsapáson Szilvássy és Kiss volt érdekelt. Az első menetben előbbi volt az aktívabb, neki ítélték a passzivitásért járó egy pontot. Lentről próbálkozhatott, és második szándékból pörgetést hajtott végre (3–0). A szünetet követően jó iramban estek egymásnak a felek, de 2009 világbajnoka – jogosan – visszakapta a lenti lehetőséget (3–1), amellyel ha nehezen is, de élt (3–3). Az utolsó szerzett pont neki kedvezett. A nála 11 évvel fiatalabb riválisa nem tudott ritmust váltani, és jóformán a meccs vége előtt 10 másodperccel megállt, ezzel elismerve Kiss győzelmét.

Balázs kocogni indult, sétálgatott, míg Szilvássy kifújta magát: pár perc múlva Szőkével kellett farkasszemet néznie. Az első menetben Alex dominált (1–0), ám a lenti szituációból meglehetősen érdekes helyzet alakult ki: Erik meg akarta tartani az épp akkor indított pörgetést, s ez félig összejött neki – Szőke elveszítette a pozícióját, s ha véletlenül is, de a testét lábbal húzva tudta csak billenteni; márpedig ezért a kötöttfogású szabályok értelmében nem jár pont. Szilvássyért viszont aggódni kellett néhány pillanatig; annyira megroppant a térde, hogy azt öt méterrel arrébb is lehetett hallani – pedig a csarnokban nem volt teljes a csend, az edzéssel végzett válogatott szinte összes tagja, s néhány női sportoló is figyelte az eseményeket a lelátóról. Igaz, visszafogottan, érdeklődve. Ahogyan Bácsi Péter, Sike András, Dvorák László szabadfogású szövetségi kapitány és az érintett klubok vezetői, edzői egyaránt. Erik szerencsére, látszólag problémamentesen folytatta az ütközetet. Alig fél perccel később Szőke jó derékra támadást indított, amely levitellel zárult (3–0). A második felvonásban jól tartotta meg az ellenfelét, aki – csakúgy, mint a Kiss elleni mérkőzésen – ezúttal is idő előtt lemondott a győzelemről, s kezet fogott 21 éves riválisával.

Eldőlt, hogy ezúttal Szilvássy zárt a harmadik helyen. A Kiss–Szőke párharc nyertese Szófiába tarthat, míg a vesztese az április végén esedékes, varsói Európa-bajnokságon képviselheti a magyar színeket.

Az első menetben Szőke hajtott (1–0), a bírók leküldték Kisst. Megemelte a világbajnokot, aki előre ugrott, ám így is sikerült lendületből a felfordítás (3–0). A második etapban Kiss talán az utolsó pillanatok egyikében kapta vissza a lenti opciót (3–1). Rutinos, tapasztalt klasszisként térdelt a parterre-helyzethez, és a sípszó után rögtön fejlefogásra váltott – a kart odafogva, erőből indította a „vasgyárit”, Alex viszont szépen tartotta magát. Tíz-tizenöt másodpercig, tovább azonban már nem bírta, billent (3–3’). Az ESMTK elnöke fojtást reklamált, challange-t kért. A bírók a történtek visszanézése után nem változtattak az ítéletükön, emiatt további egy pont járt Kissnek (4–3). Az eredmény nem változott, az első ütközetet Balázs húzta be.

Ha Kiss második alkalommal is nyer, nincs több kérdés. A mérkőzés végeredménye 1–1 lett, passzivitási pontokkal, így az ezúttal érvénytelennek minősül.

Szőkének továbbra is két győzelemre volt szüksége.

  • „Meglátjuk, mi lesz a végeredmény, de Balázs összeszedetten birkózik – értékelt az esemény ezen szakaszában Bácsi. – Bízom abban, hogy nem maratoni, hosszas meccssorozatnak nézünk elébe. A most érvényes szabály összességében jó, vannak akciók, és ezzel elégedett vagyok. Lassan meg kell mutatkoznia annak, ki a legjobb.”

Kiss gyorsan, szűken fordult válldobásra, amit el is dobott (4–0). Szőke átfordítással egyből reagált (4–2), ráadásul hatalmas emeléssel eldobta Balázst. Olyannyira, hogy a 38 éves sportoló beverte a fejét a harmadik bíró helyéül szolgáló zsámolyba. Megigazgatta az állát, de bólintással rögtön jelezte, jól van. A bírók visszanézték az akciót, és négy pontot adtak Szőkének (6–4). Nem született több pont, Alex egyenlített.

Jöhetett a mindent eldöntő összecsapás.

Balázs csípődobásra fogott, Alex megtartotta, sőt a hátára döntötte (4–0). Ezzel együtt mögé került, s mivel Kiss zártan védekezett az első figyelmeztetést követően, megintették (6–0). Balázst a bírók emiatt visszaküldték lenti helyzetbe, és Alex nem vacakolt, négypontos emelést hajtott végre (10–0), így beállítva a technikai tust. A felek elismerték egymás teljesítményét, öleléssel fogadták a végeredményt.

Szőke Alex óriási csatában aratott tehát diadalt, és elérte, hogy részt vehessen a szófiai világkvalifikációs versenyen. Kiss Balázst a legnagyobb tisztelet illeti meg, remekül harcolt. Érte a lengyelországi Eb-n szoríthatunk.