Cikk keresés:    

Szőke Alex kihagyja a budapesti Európa-bajnokságot

2022. 03. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: NSO, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hivatalossá vált, hogy a kötöttfogású 97 kilogrammosok között világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex vállsárülése miatt nem lép szőnyegre a Budapesten március 28. és április 3. között esedékes birkózó Európa-bajnokságon.

Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ösztöndíjasának 2020 nyarán, az egyik edzésen lefogták a fejét, s ebből a szituációból „vasgyárival” akarták megforgatni. Ő védekezni próbált, ám ez nem sült el túl jól: megsérült a kulcscsontja. Akkor még felépült, de utánakönnyebben szenvedett el apróbb sérüléseket. Aztán november elején – szintén edzésen – ráesett a vállára. Azt hittenéhány nap alatt rendbejön, emiatt tovább edzett vele, de nagyon fájt neki, főleg a tréningek után. A vizsgálatokat követően kiderült, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, hogy rendbe jöjjön. Erre december 22-én került sor.

Rengeteget tanakodtunk a családommal és az edzőimmel. Semmi kétség, nagyon fontos a hazai rendezésű Eb, de 2023-ban már olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, nem akarjuk veszélybe sodorni a felkészülésemet. Bármennyire is fáj, úgy határoztunk, nem lépek szőnyegre a BOK-csarnokban. Mindezt borzalmasan nehéz volt elfogadnom, hiszen nagyon szerettem volna hazai közönség előtt bizonyítani. Szerencsére sokkal jobban vagyok, mint januárban, de még mindig nem birkózhatok, sőt a társas gyakorlatokat is csak jövő héten, nálam könnyebb ellenfelekkel kezdhetem el. Az egészségem érdekében a legfontosabb most a türelem, az a fő, hogy tökéletes állapotba kerüljek, s az Eb kihagyásával bőven van időm a rehabilitációra” – magyarázza a pénteken a 22. életévét betöltő Szőke Alex.

Az idei év első negyedét tehát a felépüléssel tölti az ESMTK sportolója. Úgy tervezi, hogy április 30-án, a KIMBA-ban esedékes felnőtt országos bajnokságon tér visszaés nem kérdés, győzni szeretne.

S ha minden a tervek szerint alakul, az idén sem marad világverseny nélkül: a felnőtt-világbajnokság mellett saját korosztálya, az U23-asok vb-jén is képviselné a magyar színeket.