Cikk keresés:    

Szőke Alex az idei Tóth Bendegúz-ösztöndíjas

2022. 06. 16., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex kapta idén a Tóth Bendegúz sportszakmai ösztöndíjat.

Az ESMTK 22 éves versenyzője a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli központjában vehette át az erről szóló oklevelet Németh Szilárdtól, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnökétől, a KIMBA alapítójától. Szőke decemberben vállműtéten esett át, és azóta sem versenyezhetett, így kihagyta a tavaszi budapesti Európa-bajnokságot is, de az idei felnőtt és U23-as vb-n már mindenképpen elindulna.

Az MBSZ, a KIMBA és a Testnevelési Egyetem által létrehozott sportszakmai ösztöndíj névadója, az U23-as Eb-ezüstérmes Tóth Bendegúz, mint ismert, a szabadfogású válogatott edzésén lett rosszul, majd hunyt el két éve, 2020. júniusában. Németh Szilárd így méltatta őt: „Bár igazán nagy bajnok még nem is lehetett, mert pályafutása legszebb évei előtte álltak, amit magáról itt hagyott részünkre, az mindenképpen példaértékű.”

Az esemény keretében az MBSZ közreműködésével 70 millió forintos célzott egyedi állami támogatásban részesült az ESMTK birkózó szakosztálya. Ezenkívül a KIMBA és az ESMTK megállapodást kötött, hogy közösen használják a sportegészségügyi támogatásból vásárolt rekreációs készülékeket, felszereléseket. A pesterzsébeti klub 16 versenyzője tagja a kiemelt sportági akadémiának, közülük 12 az alapprogramban vesz részt, míg négyen ösztöndíjasok, a két szervezet együttműködése kölcsönösen gyümölcsöző.