Cikk keresés:    

Pontszerző helyezések Buenos Airesben

2023. 05. 09., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hat magyar versenyző is harcba szállt az év első strandbirkózó-világrangsorversenyen.

A dél-amerikai Argentína fővárosában, Buenos Airesben rendezték meg a 2023-as szezon első strandbirkózó-világrangsorversenyét, amelyen Magyarország a férfi és a női versenyen is három-három birkózóval volt érdekelt.

A hat magyar sportoló közül a tavalyi budapesti, majd az idei zágrábi birkózó Európa-bajnokságot is megjárt Püspöki Patrik, valamint az U20-as és U23-as Európa-bajnoki ötödik helyezett Felhő Viktória is egyaránt a negyedik helyen zárt.

A férfi 90 kilogrammosok csoportmérkőzései során körbeverés alakult ki, amiből Püspöki jött ki a legjobban, így csoport elsőként jutott tovább. Patrik az első fordulóban legyőzte a török Ozkayát, a másodikban nem állt ki ellene a Bahamákról érkezett Mackey, majd a harmadik körben attól az olimpiai ötödik helyezett venezuelai Ceballos Fuentes-től kapott ki, aki korábban alul maradt a törökkel szemben. A bajai versenyző tehát negyeddöntőbe jutott, ahol ismét nyerni tudott, méghozzá az Eb-ötödik román Palaghianál bizonyult jobbnak a homokban. A helyosztókon aztán sajnos nem sok babér termett Püspökinek. A döntőbe jutásért az U20-as vb-bronzérmes azeri Yusubov, majd a bronzcsatában a vb-ötödik grúz Hucisvili múlta felül minimális fölénnyel, így épphogy lecsúszott a dobogóról.

Hasonló menetelésen van túl a női 70 kilogrammosok között versenyző Felhő Viktória is. A kiskunhalasi sportoló a francia Kury-t és a chilei Ovando Rojas-t legyőzte, a csoportelsőségét zajló csatában azonban kikapott a Pánamerikai Játékok-győztes, U23-as vb-bronzérmes venezuelai Montero Chirinos-tól. Sajnos a csoportban elszenvedett vereségből nem sikerült talpra állnia Felhőnek, így az elődöntőben a román Irimia, majd a bronzmérkőzésen a kolumbiai Montoya Garcia is felül múlta őt és negyedik helyen zárt. Két bronzmeccsesünk mellett az U23-as Eb-bronzérmes Végh Richárd, valamint a többszörös felnőttválogatott Antal Dániel révén egy ötödik és egy hatodik helyezés is jutott a mieinknek. Illetve Réczi Bianka különdíjban részesült, miután a hétfői versenynap legszebb női akciójának választották amerikai ellenfelét végrehajtott csípődobását.

A magyar küldöttség eredményei:

Női:
50 kg: 8. Réczi Bianka
60 kg: 12. Szabó Nikolett
70 kg: 4. Felhő Viktória

Férfi:
70 kg: 6. Antal Dániel
90 kg: 4. Püspöki Patrik
+ 90 kg: 5. Végh Richárd

Magyarországot Rögler Gábor nemzetközi bíróként képviselte Buenos Airesben.