Cikk keresés:    

Orsós és Bajcajev is bronzérmet nyert Egyiptomban

2023. 02. 25., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Két magyar érdekeltségű bronzérem is született az Alexandriában zajló UWW-rangsorverseny szombati versenynapján. A női 53 kilóban Orsós Sztálvira, a szabadfogású 97 kilóban pedig Bajcajev Vlagyiszlav állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Három magyar versenyző lépett szőnyegre az idei második UWW-rangsorverseny harmadik, szombati versenynapján az egyiptomi Alexandriában.

Elsőként két selejtezőben volt érdekelt a magyar küldöttség, amit az 53 kilogrammos Orsós Sztálvira könnyedén nyert meg 10-0-s fölénynél kétvállal egyiptomi riválisa ellen, a 125 kilogrammos Ligeti Dániel azonban 8-4-es pontozással elveszített a kétszeres vb-bronzérmes, többszörös Pánamerikai-bajnok amerikai Gwiazdowskival szemben (az amerikait az elődöntőben a török Akgül legyőzte, ezzel Ligeti kiesett).

Sztálvira a nyolcaddöntőben már jóval erősebb ellenfelet kapott a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes moldovai Iulia Leorda személyében. A Csepel TC versenyzője néhány héttel korábban Zágrábban épp tőle szenvedett vereséget, most azonban sikerült visszavágnia neki, az utolsó pillanatokban még volt ereje fordítani, végül 4-2-re diadalmaskodott. Eközben az Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav is megkezdte az idei versenyszezont, a szabadfogású 97 kilogrammosok között úgymond bemelegítőnek megfelelő mérkőzéssel jutott túl indiai ellenfelén.

A négy közé jutásért újabb magyar győzelmek születtek, Orsós nem is akárkit múlt felül meglehetősen nagy fölénnyel, a tavalyi év Európa-bajnokát, a svéd Malmgrent 11-0-val lépte át. Sztálvira remek levitelei mellett ezúttal a lenti helyzetből végrehajtott akciók is szépen jöttek. Bajcajev is bejutott az elődöntőbe, igaz, a bahreini színekben versenyző orosz származású riválisa igencsak megizzasztotta őt, Vlagyiszlav az utolsó utáni pillanatban tudta megfordítani az összecsapást.

Rövid pihenő után már is jöttek az elődöntők, ahol előbb Orsós maradt alul a kínai Denggel szemben egy akció nélküli 1-1-es mérkőzésen, míg Bajcajev hiába vezetett a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes szlovák (szintén orosz származású) Tsakulovval szemben, a folytatásban 4-4-gyel kikapott.

A harmadik helyért aztán mindkét versenyzőnk felszívta magát, Orsós az U23-as Eb-ezüstérmes német Blayvasnál, Bajcajev pedig az olasz Honisnál bizonyult jobbnak pontozással.

A magyar versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
53 kg: Orsós Sztálvira – Sajma Abdelzaher (egyiptomi) tus 10-0-nál
125 kg: Nicholas Gwiazdowski (amerikai) – Ligeti Dániel 8-4

Nyolcaddöntők:
53 kg: Orsós Sztálvira – Iulia Leorda (moldovai) 4-2
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav – Sahil Sahil (indiai) 10-0

Negyeddöntők:
53 kg: Orsós Sztálvira – Emma Malmgren (svéd) 11-0
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav – Akhmed Tazhudinov (bahreini) 6-4

Elődöntők:
53 kg: Li Deng (kínai) – Orsós Sztálvira ’1-1 (később szerzett ponttal)
97 kg: Batyrbek Tcakulov (szlovák) – Bajcajev Vlagyiszlav ’4-4 (nagyobb értékű akcióval)

Bronzmérkőzések:
53 kg: Orsós Sztálvira – Anastasia Blayvas (német) 9-4
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav – Benjamin Honis (olasz) 8-0