Cikk keresés:    

Olimpiai főpróba, kőkemény mezőny

2024. 06. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Közel ötven ország összesen 314 birkózója nevezett a csütörtöktől vasárnapig a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre, amely a párizsi olimpiát megelőző utolsó UWW-rangsorverseny. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnökével, Bacsa Péterrel és a szakmai igazgatóval, Bácsi Péterrel beszélgettünk a szervezésről, a viadal erősségéről és a hazai esélyekről.

A viadal nívójára semmiképp nem lehet panasz, 4 olimpiai, 30 világbajnok, 20 olimpiai érmes nevezett a viadalra, amelyen 126 olyan birkózó is szőnyegre lép, aki a párizsi játékokon egyaránt érdekelt. Ez a szám rendkívül magas, az olimpiai résztvevők közel fele ellátogat hozzánk.

„Az Európa-bajnokságnál színvonalasabb, erősebb verseny elé nézünk, szakmailag rendkívül nívósnak ígérkezik a viadal – kezdi az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter. – Az eredményesség mellett a pontszámítás is rendkívül fontos lesz, hiszen ez a megméretés az utolsó lehetőség a világranglista-helyezések módosítására, ami az alapot adja a párizsi kiemeléshez. Biztosan izgalmas összecsapásokat láthatunk a BOK-csarnokban, nagyon várom őket.”

A Polyák Imre–Varga János-emlékversenyt tavaly rendeztük meg először. Bacsa Péter bejelentette, az MBSZ tervezi a folytatását: „Pár hónapja adtuk le a következő olimpiai ciklusra, tehát a 2025-től 2028-ig szóló rendezési pályázatunkat, rendkívül fontos lenne, ha ezekben az években is megtarthatnánk az eseményt. Ezúton is szeretnénk megköszönni a magyar állam támogatását, amely nélkül a mostani viadalt sem tudtuk volna megszervezni. Már tényleg csak az utolsó simítások vannak hátra, gyakorlatilag minden készen áll!”

A mezőny tehát nagyon sűrű lesz, kötöttfogású 77 kilóban például a 16 párizsi kvótaszerzőből 10 leadta a nevezését. 

„Kevesebb indulónk van, mint tavaly, de sokkal keményebb a mezőny – fogalmazott Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – Biztos vagyok benne, hogy hatalmas taktikai csaták alakulnak ki, azon sem lepődnék meg, ha egy-két esetben valaki a győztes mérkőzése után visszalépne, mert így kedvezőbb ágra kerülne az olimpián. Szóval nagyon várjuk, hogyan alakulnak az események.”

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember rávilágított, miért különösen fontos a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny: „Először is azért, mert rengeteg fiatalunk találkozhat a világ legjobb birkózóival, testközelből láthatja őket küzdeni. Annak is örülünk, hogy a viadalnak hála nagyobb figyelmet kap a sportágunk, ilyenkor jóval többen érdeklődnek a birkózás iránt, aminek számos pozitív hozadéka van. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nekünk is számolnunk kell a pontokat, amelyek nem csak az olimpia miatt fontosak, hanem az év végi világranglista miatt is, amelyet követően pénzdíjat kapnak sportolóink. Negyedrészt pedig remek erőfelmérő ez a birkózóinknak, a fiatalabb versenyzőink is belekóstolhatnak abba, hogy hol tartanak a világ legjobbjaihoz képest.”

Erre sok magyar sportolónak esélye nyílik, hiszen viszonylag nagy, 34 fős csapattal vágunk neki a versenynek. Az öt olimpiai kvótásunk közül három, Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg), Lévai Zoltán (kf, 77 kg) és Losonczi Dávid (kf, 87 kg) lép szőnyegre. 

„A hetvenhat kilós Nagy Bernadett kisebb sérüléssel bajlódik, míg a nehézsúlyú Ligeti Dánielt nagyon megterhelte az olimpiai kvalifikációs időszak, egyikük esetében sem szerettük volna veszélyeztetni az olimpiai indulást. Egyébként igen, mondhatni népes magyar csapatot állítunk ki, de a korosztályos Európa-bajnokságok közelsége miatt a juniorokat is óvatosan tettük be a válogatottba. Súlycsoportonként egy országból maximum három versenyző indulhat, örülünk, hogy ezt sok esetben ki tudjuk használni” – nyilatkozta Bácsi Péter.

A várakozásokkal kapcsolatban azt mondta: „Összességében négy-öt érem megszerzése lehet reális. Nem győzzük hangsúlyozni: rendkívül színvonalas verseny elé nézünk, úgyhogy a legfontosabb az, hogy mindenki a jelenlegi legjobbját nyújtsa, hiszen így építkezhetünk a leghatékonyabban.”

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS EMLÉKVERSENY, BUDAPEST

A magyar csapat

Szabadfogás:
65 kg: Muszukajev Iszmail, Szilágyi György
70 kg: Dely Marcell
74 kg: Kuramagomedov Murad
86 kg: Püspöki Patrik, Mezei Patrik
92 kg: Angyal Krisztián, Juhász Balázs
97 kg: Végh Richárd
125 kg: Korcsog Milán

Női birkózás:
55 kg: Szenttamási Róza
57 kg: Bognár Erika
59 kg: Szabó Nikolett
65 kg: Elekes Enikő
72 kg: Szabados Noémi, Felhő Viktória

Kötöttfogás:
63 kg: Tóth Levente
67 kg: Mányik Dávid
72 kg: Váncza István, Klányi Krisztofer, Pohilec Ádám
77 kg: Lévai Zoltán, Fritsch Róbert, Lévai Levente
82 kg: Szilvássy Erik, Dömök Péter, Királyházi Miklós
87 kg: Losonczi Dávid, Takács István, Vitai Vendel
97 kg: Szőke Alex, Lévai Tamás
130 kg: Vitek Dárius, László Koppány Simon