Cikk keresés:    

Nemzetközi konferencia a KIMBA-ban Muszukajev bemutatójával

2023. 11. 30., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

December elsején és másodikán, pénteken és szombaton kétnapos nemzetközi konferenciát rendez a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) Módszertani Központja. Ez egy rendkívüli szakmai esemény, amelyhez hasonlót évente szervez a hat államilag elismert, kiemelt sportági akadémia, ennek megfelelően meghívást kaptak rá a magyar sportot irányító testületek, szervezetek, szakági szövetségek képviselői.

Az eseményt Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója nyitja meg, köszöntőt mond Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Sterbenz Tamás rektor a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szerepéről tart előadást, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke a KIMBA felépítését és filozófiáját mutatja be, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója az itt folyó munkát és eredményeket összegzi, Arszen Dzsulfalakjan vb- és Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes versenyző, a nemzetközi szövetség (UWW) sportolói bizottságának elnöke pedig a nemzetközi birkózósport 2013-tól történő átalakítását taglalja.

A második napon a licences edzőképzés kerül a fókuszba. A mentális felkészülés fontosságáról Elbert Gábor volt sportért felelős államtitkár, egyetemi oktató beszél, a már említett Arszen Dzsulfalakjan élménybeszámolót és kötöttfogású gyakorlati bemutatót tart, ugyanezt szabadfogásban pedig nagy örömünkre a magyar színekben világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail teszi meg edzője, Szemev Szemejov értő segítségével. Talán mondani sem kell, hogy Muszukajev mennyi mindent adhat át tudásából, tapasztalatából, felkészülési módszereiből a szakág magyar edzőinek és versenyzőinek a szakmai fejlődésük érdekében.