Cikk keresés:    

Nem sikerült a vártnál több érmet szerezni

2024. 09. 10., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

„Remélem, alálövök a három-négy éremmel” – fogalmazott Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója a pontevedrai U20-as világbajnokság előtti esélylatolgatáskor. Nos, a remény ezúttal nem valósult meg, a kétszeres világ- és Európa-bajnok egykori klasszis szerint a női csapatban „ragadt benne” néhány dobogós helyezés.

Mint ismert, a spanyolországi Pontevedrában lezajlott U20-as világbajnokságon három medáliát szereztek a magyar versenyzők: kötöttfogásban Darabos László (130 kg, BHSE) aranyat, Lévai Levente (77 kg, BHSE) bronzot, a nőknél pedig Osváth-Nagy Noémi (72 kg, Eger-KIMBA) szintén bronzot. Bácsi Péter a kötöttfogásúakkal kezdte az értékelést:

„Azt hiszem, megfelelő eredményt hozott a szakág az arannyal és a bronzzal. Lévai és Darabos is volt már korosztályos Európa-bajnok, utóbbinak sérülésből kellett visszakapaszkodnia, s korábban is sérülések gátolták abban, hogy kijöjjön neki a lépés, például az U17-es vb-döntőben. Ezúttal azonban nagyon összeszedett volt fejben is, megérdemelten nyert világbajnoki címet. Lévai Levit meglepte az orosz, de ő szépen felállt a vereségből, a bronzmérkőzésen hátrányból fordított, szóval ő is jogosan állt a dobogóra. Az Eb-arannyal és a vb-bronzzal igazán jó évet futott. A többiek is helytálltak, Domokos Edmond például Eb-ezüstérmes örményt vert, ez komoly skalp. Remélhetőleg sikeresen becsatlakoznak majd a felnőttekhez, Darabos és Lévai ráadásul még jövőre is junior marad. Nemzetközi szempontból látni kell, hogy míg korábban Európa dominált ebben a fogásnemben, most visszaszorulni látszik, az ázsiaiak, az amerikaiak, sőt, az afrikaiak is előretörtek.”

A lányoknál Osváth-Nagy Noémi bronzérme „árván maradt”, Bácsi Péter hiányolta is a többit: „A női szakágban Elekes regnáló világbajnokként indult, Terék, Borsos és Nyikos is vb-érmes volt korábban, de ezúttal nekik nem sikerült dobogóra állniuk az erős mezőnyben. Enikő nem tudta megismételni korábbi szereplését, de ezt fel kell dolgozni és továbbmenni. A bronz és az ötödik hely összességében elmarad a várttól, ennél több volt a csapatban, legalább két érmet vártam a lányoktól, de ezúttal halványabban teljesítettek. Osváth-Nagy Noémi viszont nagyszerű idényt tudhat maga mögött, hiszen az Eb-n és a vb-n is dobogós lett.”

A szabadfogású küzdelmek sajnos nem a magyar sikerekről szóltak. „Tényleg itt a legnehezebb értékelni, hiszen nem nagyon nyertünk meccset, egyedül Arsunkaev Musza a vigaszágon a mongol ellen. Az a fő baj, hogy a pontszerzéstől messze voltunk, emellett a jelentős lemaradást mutatják a nagyarányú vereségek is. Túl simán kaptunk ki, ezért csalódott vagyok, ennél jobb szereplést vártunk. Az U20-as vb-n szintén látszott, mint ami az olimpián: Ázsia és Amerika a többiek előtt jár” – fogalmazott a szakmai igazgató, majd hozzátette: „Sajnos nem lőttem alá az előzetes érmes elvárásokkal, mert az előző junior világbajnokságokhoz képest összességében szerényebb eredményeket értünk el.”

U20-as világbajnokság, Pontevedra

A magyarok eredményei:

Kötöttfogás:
55 kg: 9. Tótok Péter (Vasas-KIMBA)

60 kg: 14. Domokos Edmond (Szigetvár-KIMBA)
67 kg: 18. Józsa Attila (BHSE)
77 kg: 3. Lévai Levente (BHSE)
82 kg: 20. Czuczos Dominik (BHSE)
130 kg: 1. Darabos László (BHSE)

Nők:
53 kg: 8. Kapuvári Liliána (UTE-KIMBA)

57 kg: 5. Terék Gerda (Csepel TC-KIMBA)
59 kg: 9. Borsos Viktória (KNSI-KIMBA)
65 kg: 14. Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA)
72 kg: 3. Osváth-Nagy Noémi (Eger-KIMBA)
76 kg: 8. Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA)

Szabadfogás:
65 kg: 24. Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA)

70 kg: 22. Gombos Alex (FTC-KIMBA)
86 kg: 22. Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 9. Arsunkaev Musza (Vasas)
97 kg: 15. Veress Bence (Vasas)