Cikk keresés:    

Nem panaszkodnak a mesterek, de van teendő a vb-ig

2021. 06. 23., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kadét birkózóválogatott egy-egy arany- és ezüst, valamint négy bronzéremmel zárta a Szamokovban vasárnap véget ért korosztályos Európa-bajnokságot. A szabadfogásúak vezetőedzője, Farkas Gábor, a lányok mestere, Gyurasits Csaba és a kötöttfogásúakat irányító Cifferszky Ákos értékelte a történteket.

Gyurasits Csaba a bulgáriai Európa-bajnokság előtt úgy fogalmazott, két-három érmet remél. A hölgyeknek azonban még a mester várakozásait is sikerült felülmúlniuk: a 2018 óta veretlen Elekes Enikő (65 kg) ezúttal sem talált legyőzőre, elképesztő magabiztossággal szerezte meg az aranyérmet. Nyikos Veronika (73), László Nikolett (46) és Osváth-Nagy Noémi (69) a dobogó harmadik fokára állt, Borsos Viktória (61) pedig az ötödik helyen zárt.

  • „Természetesen örülök az eredményeknek, ugyanakkor el kell mondanom, van bennem némi hiányérzet: négy döntősünk is lehetett volna, apró nüanszokon múlt, hogy nem sikerült – így Gyurasits. – Enikő teljesítményét látva több külföldi edző gratulált; hihetetlenül jól birkózott, úgy tűnik, egyelőre nem tudnak mit kezdeni vele a riválisai, akik egyszerűen képtelenek reagálni a kiszámíthatatlanságára. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg sokáig küzdhet még ebben a súlycsoportban, mivel hatvannégy kilóval állt mérlegre… Nyikos Veronika az elődöntőben négy négyre, nagyobb értékű akciókkal kapott ki attól a lengyel Patrycja Cubertől, akit egy hónapja technikai tussal legyőzött a Romániában. Vetélytársa remekül zárta ki a bal karját, Vera pedig erre túl későn találta meg az »ellenszert«. Osváth-Nagy Noémi a négy között tusolta a lengyel Viktorija Radzkovát, aki szerintem csak jól elsült pánikreakciónak köszönhette, hogy kifordult, ám a részünkről olyannyira szerencsétlenül alakult ez a szituáció, hogy végül Noémit tusolták… Mondtam is a lányoknak, hogy remélem, megköszönték nekik a riválisaik a továbbjutást. Koncentrációs hibáink adódtak, ám ezeken megpróbálunk dolgozni a júliusi, budapesti világbajnokságig. Félreértés ne essék, örülök az érmeknek, de bosszantó helyzetekben maradtunk alul.”

A szabadfogású srácok egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel zártak: a helyosztón a 110 kilogrammos Gellén Milán magabiztos győzelmet aratott a lengyel Ksawery Kaminski felett (4–0), és Nagy Marcell (65 kg) is rendkívül közel állt a dobogóhoz, ő azonban óriási csatában 8–6-ra kikapott az örmény Anushavan Barszegjantól.

  • „Jól és bátran birkóztak a srácok. Kiemelném Gombos Alex (60) teljesítményét is, aki két győztes meccs után maradt alul, csupán egy lépésre volt az elődöntőtől – kezdi értékelését Farkas Gábor vezetőedző. – Nagy Marcell esetében azon múlt a harmadik hely, hogy nem zárta le jól a hidat, továbbá csiszolnunk kell a lenti helyzetből való védekezésén is. Kevésen múlt, hogy Gellén Milán legyőzi az orosz Ilja Zsibalovot: öt hármas vereséget szenvedett, és ha nem támad be a meccs vége felé páros lábra, akkor győzhetett volna. Persze le a kalappal előtte, élete első világversenyén bronzérmet nyert. Fel tudtuk mérni, hol tart a csapat, láttuk az esetleges hiányosságokat, amelyeket megpróbálunk a lehető legjobban kijavítani a világbajnokságig. A mezőnyről el lehet mondani, hogy nagyon erős volt – bízom abban, hogy az elért sikerek a többiekre is pozitívan hatnak, és még nagyobb hittel birkóznak a folytatásban. Jó úton haladunk, de fontos, hogy mindenki bátran küzdjön és a lehető legtöbbet kihozza magából.”

Immár a kötöttfogású Lévai testvérek legfiatalabb tagja, Levente is elmondhatja magáról, dobogóra állt világversenyen – elsőéves kadétként szerzett ezüstérmet a 60 kilogrammosok között, a magyar csapatból egyedüliként nyert medált. A válogatott vezetőedzője, Cifferszky Ákos így látta a történteket:

  • „Mindent összevetve elégedett vagyok. Az eredmények nem mindig mutatják meg, hol is tartunk valójában. Biztos vagyok abban, hogy ebben a válogatottban több olyan srác van, akivel komolyan kell számolni a vébén – függetlenül attól, hogy most nem jött össze az érem. Bombaerős volt a mezőny, és erről mindent elmond az a tény, hogy az oroszok nem tudtak dobogóra állni csapatban. Tényleg apró, rutintalanságból adódó hibák miatt csúsztunk el. Noha örültem volna még egy medálnak, nem panaszkodom, rengeteg pozitívumot láttam. Lévai Levi fantasztikusan birkózott a döntőben is, ám az ellenfele, az azeri Farid Khalilov olyan szenzációs formában birkózott végig a versenyen, hogy szerintem egy fabatkát sem adott volna senki a magyar sikerre. Levente édesapja, Zoltán jól kitalálta, hogy bal kézzel kell alámenni. Ezzel meg is zavarta az azerit, vezetett ellene, és habár remekül harcolt, az utolsó percben már nem bírt vele. Így ki lehet kapni! Öröm volt nézni.”

A MAGYAROK EREDMÉNYEI:
Szabadfogás 1. és 2. nap: ITT!
Szabadfogás 2. és 3. nap: ITT!
Női birkózás: 1. és 2. nap: ITT!
Női birkózás: 2. és 3. nap: ITT!
Kötöttfogás: 1. és 2. nap: ITT!
Kötöttfogás: 2. és 3. nap: ITT!