Cikk keresés:    

Nagy Bernadett is kiemelt lesz Párizsban

2024. 08. 03., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A párizsi olimpia női birkózóversenyének egyetlen magyar birkózója, Nagy Bernadett pályafutása első olimpiájára készül, ráadásul kiemeltként, így az is biztos, hogy a vb-ezüstérmes kirgiz Medet Kizi, az Eb-bronzérmes román Axente, illetve a pánamerikai bajnok kubai Marin is az ágán lesz.

A női 76 kiló felső ágának kiemelt versenyzői:

1 Ajperi Medet Kizi (kirgiz)
A 25 esztendős ázsiai versenyző a világ második legjobb női 76 kilogrammos birkózója lett 2023-ban Belgrádban, egyedül a japán Kagami bizonyult nála jobbnak.

Azóta viszont senkinek sem sikerült megállítani a kirgizt, tavaly év végén az Ázsiai Játékokat, míg idén év elején az Ázsia-bajnokságot is megnyerte.

Medet Kizi már Tokióban is megízlelhette az olimpiai légkört, akkor ötödik lett, majd ugyanazon évben világbajnoki bronzérmet szerzett Oslóban.

8 NAGY BERNADETT

4 Catalina Axente (román)
A románok 29 éves női nehézsúlyú birkózója az utolsó kvótaszerzési lehetőséget használta ki Isztambulban, igaz, már a belgrádi világbajnokságon is közel állt a párizsi repülőjegyhez, hiszen ötödik lett, ám a kvótamérkőzésen kikapott a kubaitól.

Axente 2020-ban és 2023-ban is bronzérmes volt az Európa-bajnokságon.

5 Milaimys Marin (kubai)
A 28 éves kubai versenyző már utánpótlásban is felhívta magára a figyelmet, hiszen ifjúsági olimpiai bajnoki címe mellett az U20-as és az U23-as világbajnokságot is megnyerte.

A felnőtt mezőnyben eddig világbajnoki érmet nem sikerült még szereznie, igaz, a belgrádi ötödik helyezése, majd a román elleni sikeres kvótamérkőzése így is párizsi indulást eredményezett számára.

Marin Belgrád óta megnyerte a Pánamerikai Játékokat is, a kontinensbajnokságon viszont kiesett.


A női 76 kiló alsó ágának kiemelt versenyzői:

2 Kagami Juka (japán)
A 25 esztendős japán nem bízta a véletlenre, világbajnoki aranyéremmel szerzett kvótát pályafutása első olimpiájára.

Juka már 2022-ben is indult a vb-n, akkor még „csak” harmadik volt, Ázsia-bajnokságot viszont már 2019-ben sikerült nyernie, ám 2022-ben a kirgiz Medet Kizitől kikapott, második lett.

7 Justina Di Stasio (kanadai)
A rutinos, 32 éves kanadai versenyző még év elején, a pánamerikai kvalifikációs versenyen nyújtott teljesítményével kvalifikált a párizsi játékokra.

Di Stasio eddigi legjobb eredményét épp hazánkban, Budapesten érte el, világbajnok lett 2018-ban, igaz, akkor még csak a 72 kilogrammosok között versenyzett, ám rá két évre már a 76 kilóban lett pánamerikai bajnok.

3 Tatiana Renteria (kolumbiai)
A kolumbiaiak 25 esztendős büszkesége már a belgrádi vb-n kiharcolta a párizsi repülőjegyet, miután a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Renteria egyébként meglepetésre a kontinensbajnokságokon is rendre legyőzőre talál, két ezüstérme az eddigi legjobb eredménye a pánamerikai bajnokságról.

6 Hannah Rueben (nigériai)
Afrikából is lesz kiemelt a női 76 kilogrammos súlycsoportban. Rueben az egyiptomi olimpiai kvalifikációs versenyről jutott ki élete második olimpiájára, korábban Rióban képviselhette Nigériát, azonban kiesett a kétszeres Afrika-bajnok.

A további nyolc nem kiemelt versenyző:

Juliana Janeva (bolgár)
Kétszeres Európa-bajnok

Wang Dzsujan (kínai)
Ázsia-bajnoki bronzérmes

Genesis Reasco Valdez (ecuadori)
Pánamerikai bajnok

Reetika (indiai)
Ázsia-bajnoki bronzérmes

Davanaszan Enh Amar (mongol)
Ázsia-bajnoki bronzérmes

Zajneb Szgajer (tunéziai)
Afrika-bajnok

Yasemin Adar Yigit (török)
Olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok

Kennedy Blades (amerikai)

A női 76 kilogrammos súlycsoport programja:

2024. augusztus 10. (szombat)
11.00 – 13.30 | Selejtezők
18.15 – 19.15 | Elődöntők

2024. augusztus 11. (vasárnap)
11.00 – 12.00 | Vigaszági mérkőzések
12.00 – 14.15 | Helyosztók és eredményhirdetések