Cikk keresés:    

Muszukajev: Hiszek Istenben és az elvégzett munkában

2024. 08. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Muszukajev Iszmail regnáló világbajnokként készül a párizsi olimpia szabadfogású 65 kilogrammos versenyére, amely az egyik legkiélezettebb súlycsoportnak számít a teljes mezőnyben.

Egyedül a világbajnok 65 kilogrammos szabadfogású klasszis, Muszukajev Iszmail hiányzott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) hétfőn rendezett sajtónyilvános edzésről, ő szülőföldjén, Oroszországban végzi az utolsó simításokat, ám azt Bácsi Pétertől, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójától megtudtuk, remek formában van a sportoló, aki megítélése szerint kiemelkedik az amúgy a nagyon keménynek számító kategóriából. 

Muszukajev optimista, korábban arról beszélt, hogy hisz Istenben és az elvégzett munkában: „Most már kerülöm azokat az impulzusokat, amelyek kizökkenthetnek. A kommenteket például soha nem olvasom, mert nem akarom magam felidegesíteni. Hiszek Istenben és az elvégzett munkában.” 

Hozzátette, mindent tud az ellenfelekről, és bízik abban, hogy a dolgok úgy alakulnak, ahogyan eltervezték. 

Márpedig erre minden esély megvan. Emlékezhetünk a varázslatos pillanatra, amikor tavaly szeptember 20-án hatalmas dicsőséget szerzett hazánknak azzal, hogy 44 év után ismét világbajnoki aranyérmet nyert a magyar szabadfogásnak. Nem akárkiket vert meg, hihetetlenül kemény ágon, olimpiai és világbajnokot, junior-világbajnokot is legyőzve ért fel a csúcsra.  

Sikere után úgy fogalmazott: „Tudok ennél jobbat, és szeretném is megmutatni Párizsban.” 

Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitány azt mondta vele kapcsolatban: „Nem foglalkozik a kiemeléssel, nem számolgat. Tudja, hogy le kell győznie azt, aki vele szembe kerül. Tisztában kell lennie azzal, hogy talán a legkiélezettebb súlycsoportról van szó, az első nyolc kiemelt közül bárki odaérhet a dobogóra, de akár a felső fokára is. Nincs könnyű ág, van a rossz és a kevésbé rossz, ő az utóbbin van. Itt rajta kívül az iráni Rahman Amuzadhalili, az azeri Haji Aliyev és az albániai Islam Dudaev a kiemelt. Én is úgy vélem, hogy tavaly Belgrádban még »nem érte el plafont«, ha ezúttal tényleg mindent ki tud hozni magából, akkor akár olimpiai bajnok is lehet. A lélektani előny nála van, ő a világbajnok, az éremszerzésével mindenképp számolok.” 

A LEGNAGYOBB ELLENFELEK 

Nehéz kiemelni azt a három versenyzőt, aki a legnagyobb veszélyt jelentheti Muszukajev Iszmailra. Bánkuti Zsolttal megpróbáltuk, s együtt elemeztük a versenyzőket. Arra jutottunk, hogy világbajnokunknak az iráni Rahman Amuzadhalilivel, a mongol Tulga Tömör-Ocsirinnel és az örmény Vazgen Tevanjannal kell a legjobban vigyáznia. Előbbitől kikapott a 2022-es vb első körében, tavaly óriási taktikai csatában visszavágott neki az elődöntőben, de nem kérdés, rendkívül veszélyes, bizonyítja ezt az is, hogy már most, 21 évesen vb-győztesnek és háromszoros Ázsia-bajnoknak mondhatja magát. Párizsban ugyancsak az elődöntőben találkozhatnának egymással. Tevanjan csak a döntőben érkezhetne, első kiemeltként a másik ágon szerepel. Vb-bronz­érmes, Európa-bajnok, Muszukajevvel eddig egyszer, a 2021-es belgrádi világkupa fináléjában birkózott, nagy különbséggel, 9:1-re nyert sportolónk ellen. A vb-harmadik, Ázsiai Játékok-győztes Tömör-Ocsirin nem kiemelt, tehát nagy kérdés, melyik ágra sorsolják. Muszukajev őt a tokiói olimpián megverte, a tavalyi budapesti UWW-rangsorversenyen viszont alulmaradt vele szemben. 

A PÁRIZSI PROGRAM 
Szabadfogás, 65 kg 

Augusztus 10., szombat 
11.30: nyolcaddöntő 
12.50: negyeddöntő 
18.15: elődöntő 

Augusztus 11., vasárnap 
11.00: vigaszág 
12.00: bronzmérkőzés 
12.15: döntő 

A NEVEZETTEK LISTÁJA 
MUSZUKAJEV ISZMAIL 
Maxim Sacultan (moldovai) 
Islam Dudaev (albán)  
Vazgen Tevanjan (örmény)  
Georgii Okorokov (ausztrál)  
Haji Aliyev (azeri) 
Alejandro Valdes Tobier (kubai)  
Goderdzi Dzebisasvili (grúz)  
Rahman Amuzadhalili (iráni)  
Kijoka Kotaro (japán) 
Ernazar Akmataliev (kirgiz)  
Austin Gomez (mexikói)  
Tulga Tömör-Ocsirin (mongol) 
Sebastian Rivera (Puerto Ricó-i)  
Gaku Akazawa (szamoai)  
Zain Retherford (amerikai)