Cikk keresés:    

Mindhárom szakág éremreményekkel indul a junior Eb-n

2021. 06. 26., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn kezdődik Dortmundban a junior birkózó Európa-bajnokság, amelynek nagy reményekkel vág neki a 25 fős magyar válogatott. A fogásnemek vezetőedzőit kérdeztük a várakozásaikról.

A verseny a szabadfogásúak programjával rajtol, Tóth Gábor vezetőedző nyolc magyar sráccal utazott szombat délelőtt Németországba.

  • „Ebben a csapatban akadnak rutinosabbnak nevezhető versenyzők, olyanok, akik szereztek már érmet világversenyen – így Tóth Gábor. – Ilyen például a kadét-vébéezüstérmes Korcsog Milán (97 kg), aki a felnőttek között is megmutatta már az oroszlánkörmeit; ő képviselte a magyar színeket márciusban, a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen, amelyen remekül helytállt. Jó állapotban van Balázs Bálint (74), Hencz Joel (86), Ubornyák Csaba (125) és Budai-Kovács Marcell (65) is, ám utóbbi esetében szerettem volna, ha hatvanegy kilóban indul, ő viszont nem vállalta a fogyást. Elégedett lennék azzal, ha egy érmes és két pontszerző helyen záró versenyzőnk lenne, de akkor sem sértődnék meg, ha ketten állnának dobogóra.”

A lányok szerdán lépnek először szőnyegre: a nyolc tagú válogatottból öten léptek már legalább egyszer bármely korosztályos világverseny pódiumára. Ritter Diletta vezetőedző összességében három érmet remél.

  • „Szabados Noéminek (65), Szenttamási Rózának (55) és Szél Annának (59) van a legnagyobb esélye, ők a legtapasztaltabbak a nemzetközi porondon. A mezőny erősségével ugyanakkor nem vagyunk tisztában, külföldön csak Romániában szerepeltünk felkészülési viadalon, és ott sajnos rendkívül kevesen indultak. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradtak a világversenyek, szóval tényleg nem egyszerű a helyzet, én is kíváncsi vagyok arra, milyen képességű riválisokkal kerülünk szembe Dortmundban. Szél Anna sokáig sérüléssel bajlódott, remélem, ettől függetlenül nem forog veszélyben a dobogós helyezése. Bízom a csapatban, és abban, hogy lesznek olyanok, akik meglepetést okoznak – ezt egyébként könnyen el tudom képzelni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy hárman elsőévesként lépnek szőnyegre; Rózára, Matyi Vivienre és Újfalvi Lilire gondolok.”

A kötöttfogásúak mestere, Kliment László szintén kifejtette, mire számít az Európa-bajnokságon:

  • „Egyetlen válogatóversenyünk volt, és akadtak olyan súlycsoportok, amelyekben születtek meglepetések. A felkészülésünk jól sikerült, többnyire a felnőttekkel dolgoztunk együtt, az utolsó simításokat Mátraházán végeztük. Szerdán utazunk Németországba, pénteken kezdődik a kötöttfogású program. Azt hiszem, az éremszerzésre Tösmagi Attilának (72) és Bazsó Adolfnak (130) van a legnagyobb esélye, de ha a csapatból legalább egy valaki dobogóra állna, azzal már elégedett lennék. Biztos, hogy nagyon erős mezőny lesz, követtem az U23-as és felnőtt Európa-bajnokság eseményeit, és e két versenyen számos olyan juniorkorú birkózó szerepelt, aki jól teljesített, s Dortmundban is szerencsét próbál. Remélem, a srácok a lehető legtöbbet kihozzák magukból, és ha így lesz, akár bravúros eredményeket is elérhetnek.”

A magyar bírókat Weisz György képviseli, aki szintén nagy megméretés előtt áll, hiszen ezen a versenyen dől el, hogy előlép-e kiemelt kategóriájú nemzetközi mérkőzésvezetővé.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORTMUND

A MAGYAROK PROGRAMJA:

Szabadfogás:
Hétfő–kedd. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepp-L), 70 kg: Nagy Zsombor (Csepp-L), 79 kg: Rizmajer Márton (Csepp-L), 97 kg: Korcsog Milán (Csepp-L).
Kedd–szerda. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC), 86 kg: Hencz Joel (Vasas SC), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: Ubornyák Csaba (Vasas SC).

Női birkózás:
Szerda–csütörtök.
 50 kg: Matyi Vivien (ESMTK), 55 kg: Szenttamási Róza (Csepp-L), 59 kg: Szél Anna (Orosházi SBK), 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Lázár Réka (Kecskeméti TE).

Csütörtök–péntek. 53 kg: Nagy Nikolett (Csepp-L), 57 kg: Szabó Nikolett (FTC), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 72 kg: Újfalvi Lili (Kecskeméti TE).

Kötöttfogás:
Péntek–szombat.
 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Petenykó Viktor (ESMTK), 77 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC), 87 kg: Mezei Patrik (Dorogi NC), 130 kg: Bazsó Adolf (BHSE). 

Szombat–vasárnap: 60 kg: Kovács Gábor (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK), 82 kg: Dömök Péter (FTC), 97 kg: Mohl Richárd (ESMTK).