Cikk keresés:    

MBSZ-ajánlás birkózóedzések tartására

2020. 05. 07., írta: MBSZ, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kormány 170/2020.(IV.30.) Korm. rendelete május 4-től engedélyt ad a sportegyesületek által szervezett edzéseken való részvételre. Az MBSZ megkérte az EMMI és az NKK hivatalos állásfoglalását a rendelet intézkedéseinek a sportágunkra vonatkozó speciális értelmezésére. Ezek alapján a kialakult közegészségügyi helyzetben az MBSZ az Orvosi Bizottsággal együttműködve a következő ajánlásokat teszi az egyesületek felé az edzések újraindítására vonatkozóan.

A nyilatkozatot ITT lehet letölteni!

A tájékoztatót ITT lehet letölteni!

Az edzéseket az alábbi feltételekkel és korlátozásokkal el lehet kezdeni:

  1. A következő hetekben lehetőleg kerüljük a fizikai kontaktust, az edzéseken elsősorban erőnléti és állóképességi gyakorlatokat végezzenek a gyerekek.
  2. Mindenkivel ajánlott aláíratni a mellékelt tájékoztatót, mely alapján a saját felelősség terhe alatt vesz részt a gyermek (kiskorúaknál: szülői aláírás) a tréningeken. Ezt ajánlott megőrizni a későbbiek folyamán is. 
  3. Mindenkivel ajánlott heti rendszerességgel kitölteni a mellékelt Nyilatkozatot („Epidemiológiai kérdőív”) is, amely magába foglalja az ajánlott napi kétszeri testhőmérséklet mérést. Ezt a birkózó, vagy kiskorúak esetén a szülő méri és dokumentálja.
  4. Minden sportoló érvényes sportorvosi engedéllyel (alkalmas / versenyezhet) rendelkezzen.
  5. Szőnyegmunka esetén, ajánlott ugyanazokkal (maximum 3) az edzőpartnerekkel végezni az edzéseket a járványügyi intézkedések feloldásáig. 
  6. A szőnyegen a párok távolságának legalább 5 méternek kell lennie.
  7. Az edzések után a lehető leghamarabb el kell hagyni az edzés helyszínét, kerülni kell a közelséget az edzésen és az öltözőben is a fenti edzőpartnereken kívül.
  8. Ajánlott az edzések résztvevőinek, hogy családján (otthona) és az edzésen kívül máshova közösségbe ne járjon a járványügyi intézkedéseket betartva.
  9. Különös figyelmet fordítsunk a kézmosásra, saját edzőruha és kulacs használatára, lehetőség szerint az otthon fürdésre és a sporteszközök tisztítására.
  10. A 65 évnél idősebb edzőket, munkatársakat továbbra is fokozatosan óvjuk, lehetőleg mentesítsük.
  11. Lehetőség szerint ügyelünk kézfertőtlenítők elhelyezésére, azok használatára hívjuk fel a gyermekek figyelmét; Amennyiben lehetséges a cipővédő (lábzsák) biztosítása akkor ennek használatára is sarkalljuk a sportolókat 
  12. Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a szőnyegfelületet.
  13. Kérünk minden edzőt és egyesületet, hogy a birkózáson kívüli edzéseket (konditerem, futás), megfelelő távolságtartással végezzék.
  14. Birkózó versenyeket az UWW szabálya szerint június 30.-ig nem lehet tartani. Amennyiben ez a szabály feloldódik, a szövetség szakmai bizottsága elkészíti az esetlegesen megtartandó versenyek lebonyolítási rendjét és módosítja a versenynaptárt. 

Budapest, 2020-05-07.
MBSZ