Cikk keresés:    

Maradt bennünk hiányérzet az U23-as vb után

2023. 10. 31., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel tért haza válogatottunk a Tiranában rendezett U23-as birkózó-világbajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

„Kicsit csalódott vagyok, hiszen reálisan nézve ennél azért jobban is szerepelhettünk volna. Elsősorban a lányoktól vártam többet, pontszerző helyben vagy éremben reménykedtem esetükben, csalódott vagyok, hogy ez nem jött össze. Négy indulónkból ketten nyertek egy-egy meccset. A helyzet az, hogy le vannak terhelve, hiszen többségük a felnőttek között is szerepelt az idén, kényszerű, hogy abban a mezőnyben is induljanak. A junior lányokat épp emiatt nem neveztük ide, nem feltétlenül jövedelmező, ha valaki négy világversenyen lép szőnyegre egy évben. Az biztos, hogy ezt a témát át kell gondolnunk” – szögezi le Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

Szabadfogásban egy sportolónk mérette meg magát, a 97 kilogrammos Végh Richárd a nyitó mérkőzése elvesztését követően búcsúzott: „Egyedül képviselte a fogásnemet, az első meccsén elbukott, majd a legyőzője is kikapott, így Ricsi kiesett. Érmet nem feltétlenül vártam tőle, de abban azért bíztam, hogy egynél több összecsapáson bizonyíthat.”

Kötöttfogásban az Európa-bajnok Takács István címvédőként birkózott a 87 kilogrammosok között, ezúttal a harmadik helyen zárt. A fogásnem Tösmagi Attila (77 kg) révén még egy ötödik helyet is magáénak tudhat.

„Elégedett lennék, ha még egy dobogósunk lett volna, hiszen erre megvolt az esélyünk. Tösmagi Attila három egyre kapott ki a harmadik helyért, míg Klányi Krisztofer egy meccsre volt a helyosztótól, szoros összecsapáson maradt alul. Így azért maradt bennem némi hiányérzet. Takács István a későbbi győztes orosz Magomed Murtazalijevtől kapott ki, szerintem ha az a meccs megvan, akkor ismét aranyérem kerül a nyakába. De értékes ez a bronz is, hiszen a bronzért azt a szintén U23-as vb-győztes norvég Exauce Mukubut múlta felül, aki a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon megverte az első számú orosz sportolót.  Szóval összességében értékes ez a bronzérem.”

Bácsi Pétert a teljes világbajnokságot figyelembe véve azt bántja, hogy többször előnyről buktunk el mérkőzéseket: „Akadtak fájó vereségeink. Akár az olimpiai ötödik, felnőtt-vb-második Szőke Alexet is ide sorolhatom, hiszen vezetett a későbbi bronzérmes német Lucas Lazogianisszal szemben, végül azonban négy néggyel kikapott. Bíztam abban, hogy előrébb végez, de egy rossz szót sem lehet mondani rá, hiszen gerincműtétet követően vállalta be ezt a versenyt, felkészült, és beleállt, pedig sokáig nem is számolhattunk azzal, hogy elindul. A legfontosabb az volt, hogy megméresse magát. Az látszik, hogy fel kell zárkóznia akkor, ha ott szeretne lenni a párizsi olimpián. Biztos vagyok abban, hogy a jó alapozás sokat lendít rajta. Mindenképpen pozitív, hogy már olyan állapotban van, amellyel versenykörülmények között szőnyegre tud lépni. Mindannyian reménykedünk abban, hogy hamarosan újra a régi Alexet láthatjuk.”

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA

A magyarok helyezései

Szabadfogás
97 kg:
 14. Végh Richárd (Érd-KIMBA)

Női birkózás
50 kg:
 7. Szekér Szimonetta (BHSE)

55 kg: 13. Bognár Erika (BHSE)
65 kg: 7. Pók Karolina (Vasas)
68 kg: 10. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)

Kötöttfogás
72 kg:
 11. Klányi Krisztofer (Dorog-KIMBA)

77 kg: 5. Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA)
82 kg: 15. Dömök Péter (FTC-KIMBA)
87 kg: 3. Takács István (BHSE)
97 kg: 11. Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)