Cikk keresés:    

Maradt bennünk hiányérzet – Bácsi Péter

2023. 09. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, amelyen egy arany- és két ezüstérmet, valamint egy ötödik helyezést, ezzel együtt két kvótát szerzett válogatottunk.

Felemás érzésekkel zártuk a világbajnokságot, hiszen a 87 kilogrammos Losonczi Dávid Ali Cengiz elleni döntőjében a tágabb közvélemény szerint nem ütötték le a magyarnak járó tust, így a török diadalmaskodott.

„Még mindig van bennem feldúltság és rossz érzés a történtek miatt – fogalmaz Bácsi Péter. – Aki látta a mérkőzést, egyértelműen azt mondta, Dávid lett a világbajnok. Biztosak voltunk abban, hogy nem kaphat ki, hiszen elképesztő fölénnyel menetelt a döntőig. A törököktől nem lehet elvenni, hogy nagyon felkészültek, Cengiz megtördelte Dávid birkózását, aki így nem tudta a korábban mutatott teljesítményét hozni. Sorsdöntő fordulat volt a török kontrája, és az igazat megvallva, hét egyes vezetésnél nem kellett volna támadnia – ő megtette, mert le akarta zárni a meccset, ha leütik a tust, ez jelentette volna a vesztét. Sajnos nem így történt.”

A kötöttfogású csapatból a 72 kilogrammos Fritsch Róbert is ezüstérmet szerzett, ő az egyiptomiból lett francia Ibrahim Ghanemtől kapott ki a döntőben. A csapat egy kvótával zárt.

„Robi végig remekül birkózott, sajnálom, hogy nem jött össze a világbajnoki cím, meglehetett volna. Kettő kvalifikációban bíztam, amire volt is esélyünk, akár Váncza István vagy Lévai Zoltán révén. Előbbi megfoghatta volna az olimpiai és világbajnok iráni Mohammad Reza Geraejt a vigaszágon, pici fizikai plusz hiányzott. Zoli meg sem közelítette tavalyi önmagát, kicsit önbizalomhiányos volt és izgult, hitetlenkedett saját magával szemben. Benne sokkal több van ennél. Lévai Tamás nagyon gyorsan berobbant Európa élmezőnyébe az új súlycsoportjában (97 kg), egész nagy skalpokat szerzett, az újdonság erejével hatott a többiekre. De most már mindenki jobban készül rá, számolnak vele, a kellő erő még hiányzik belőle és le kell tisztulnia a birkózásának.”

Dicséret illeti a szabadfogású válogatottat, amelynek mindegyik tagja nyert legalább egy mérkőzést, Muszukajev Iszmail (65 kg) 44 év után szerzett újra aranyérmet a fogásnemnek, és Ligeti Dániel (125 kg) is nagyon közel állt a kvalifikációhoz, ám a kvótameccsen kikapott. 

„Muszukajev sorsolását látva már a kvótának is örültünk volna, ehhez képest a dobogó felső fokára állt – fantasztikus, amit csinált Belgrádban. Ligeti Dani sajnos nem úgy birkózott a kvótameccsen, ahogyan előtte, az orosz Abdulla Korbanov gyengébb volt nála, de ettől függetlenül ügyesen mozgott, tehetséges fiú. Egy kvótát vártunk a csapattól, ez meglett, ráadásul világbajnoki címmel. Meglehetett volna a két kvóta, de nem panaszkodom, Ligeti Dani kijutásában is nagyon bízom. És való igaz, mindenképp pozitív, hogy az összes sportolónk nyert legalább egy meccset, nem mozogtak rosszul a fiúk.”

A női válogatott teljesítményét így értékelte Bácsi Péter: „Bognár Erikát leszámítva ebben a szakágban is mindenki győzött legalább egyszer. Galambos Ramóna bravúrt hajtott végre az olimpiai és világbajnoki bronzérmes mongol Bolortujaa Bat-Ocsirin felülmúlásával, ezzel nem számoltunk – nagyon közel járt ahhoz, hogy legalább a kvótameccsig eljusson. Orsós Sztálvira teljesítménye rejtélyes, ennél mindenképpen többre képes. Az tisztán kirajzolódott, hogy a hátralévő két versenyen kőkemény ütközetek lesznek a kvalifikációkért, a fiataloknak fel kell kötniük a gatyájukat, jobban kell hinniük magukban.”

A teljes válogatott teljesítményéről Bácsi Péter azt, mondta: „Az egy arany- és két ezüstérem, valamint egy ötödik hely jól hangzik, a két kvóta már kevésbé. Nem mutat rosszul az eredménysorunk, de akár három aranyunk is születhetett volna. Általánosságban van bennem hiányérzet, mert több súlycsoportban is adódott esélyünk a kvótaszerzésre, a szabadfogástól és a nőktől egyet-egyet, a kötöttfogástól kettőt vártam, ez nem jött össze, szóval azért maradt bennünk hiányérzet.”

Olimpiai kvalifikációs világbajnokság, Belgrád

A magyarok helyezései (dőlt betűvel az olimpiai súlyok)

Kötöttfogás
60 kg: 
Torba Erik (BHSE) helyezetlen. 
97 kg: Lévai Tamás (BHSE) a 16. helyen zárt

63 kg:
 Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) a 12. helyen zárt

67 kg: Váncza István (FTC) a 7. helyen zárt
72 kg: Fritsch Róbert (BHSE) ezüstérmes

77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) a 14. helyen zárt
82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) a 9. helyen zárt 
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA) ezüstérmes
130 kg: Vitek Dárius (BHSE) a 21. helyen zárt

Szabadfogás
65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett.
70 kg:
 Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt

74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt
86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt
92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt

125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt

Női birkózás
50 kg:
 Szekér Szimonetta (BHSE) a 18. helyen zárt
53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC) a 7. helyen zárt

55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt
57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) a 11. helyen zárt
59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt
68 kg:
 Szabados Noémi (FTC-KIMBA) a 25. helyen zárt