Cikk keresés:    

Losonczi Dávid is kiemelt lesz Párizsban

2024. 08. 01., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A világbajnokként kvalifikáló Losonczi Dávid is ott lesz azon nyolc kötöttfogású 87 kilogrammos birkózó között, akik kiemeltek lesznek a párizsi olimpián. Az ESMTK-KIMBA büszkeségének ágára kerül biztosan az idei Európa-bajnok oroszból lett szerb Komarov, a 2020-as Eb-győztes ukránból lett bolgár Novikov, valamint a négyszeres Afrika-bajnok algériai Szid Azara is.

A kötöttfogású 87 kiló felső ágának kiemelt versenyzői:

1 Ali Cengiz (török)
A 28 éves, minden hájjal megkent török jól ismert lehet a magyarok számára, hiszen 2023-ban épp vele birkózta azt a világbajnoki döntőt Losonczi Dávid, amiről utána sokat beszéltek a birkózóberkekben.

A 2022-es vb-n bronzérmes Cengiz egyébként korábban is döntőzött már magyar versenyzővel, ugyancsak tavaly az Eb-finálét is magyarral vívta, méghozzá Takács Istvánnal, aki gigászi csatában 5-2-re győzte őt le Zágrábban. Ali egyébként az idei kontinensbajnokságon is kénytelen volt beérni az ezüsttel, Bukarestben a szerb színekben versenyző Komarov bizonyult jobbnak nála.

Ali Cengiz a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen is megküzdött Losonczival, ahol Dávid ugyanabból a szituációból tusolta őt be, mint tavaly a belgrádi vb-döntőben.

8 Carlos Munoz (kolumbiai)
A 32 éves kolumbiai sportoló már 2016-ban is szőnyegre léphetett az olimpián, akkor még a 75 kilogrammosok között épp Bácsi Péterrel nézett farkasszemet Rióban.

Munoz akárcsak 8 évvel ezelőtt, így most is a pánamerikai kvalifikációs versenyről jutott ki az ötkarikás játékokra, azóta három nemzetközi versenyen is részt vett, a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen kiesett, a Pytlasinskin és a Spanyol Nagydíjon viszont egyaránt második lett.

Eddigi legjobb eredményét az idei pánamerikai bajnokságon érte el, harmadik lett.

4 Zsan Belenjuk (ukrán)
A 33 esztendős ukrán klasszist sem kell bemutatni a magyaroknak. Belenjuk ugyanis a súlycsoport címvédője, miután Lőrincz Viktort legyőzte a tokiói olimpia döntőjében. 

Zsan már 2014-ben Európa-bajnok volt az akkor még 85 kilóban, majd rá egy évre az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is megnyerte Las Vegas-ban. Azóta további két Eb-t és egy vb-t nyert, valamint 2016-ban második volt a riói játékokon.

Párizsba ezúttal bronzzal kvalifikált, miután Ali Cengiz óriási meglepetésre legyőzte őt Belgrádban.

5 Nurszultan Turszinov (kazah)
A kazah versenyző 33 évével szintén a birkózóverseny legrutinosabbjai közé tartozik. Turszinov már 10 évvel ezelőtt Ázsia-bajnok lett és már a tokiói olimpián is részt vett, de kiesett. Párizsba a világbajnokságon szerzett ötödik helyével, valamint az azt követő, Abbasov elleni kvótamérkőzés megnyerésével jutott ki.

Nurszultan Losonczi Dávidnak sem ismeretlen, hiszen 2022-ben a világbajnokságon, 2024-ben pedig a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen küzdöttek meg egymással, mindkét esetben sima magyar győzelem született.

 

A kötöttfogású 87 kiló alsó ágának kiemelt versenyzői:

2 LOSONCZI DÁVID

7 Alekszandr Komarov (szerb)
A korábban már említett orosz származású, ám idéntől már szerb színekben versenyző Alekszandr Komarov 25 éves.

A szerb csapatba Európa-bajnoki címmel robbant be Bukarestben, de az európai olimpiai kvalifikációs versenyen is meglehetősen könnyedén kvalifikált a nyári játékokra.

Komarov oroszként kétszeres Európa-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, Losonczi Dávidnak jó barátja, többször is részt vett már pesterzsébeti edzőtáborban.

Versenyen eddig mindössze csak egyszer birkóztak, 2021-ben az U23-as vb-döntőben, akkor Komarov győzött, a visszavágóra minden bizonnyal Párizsban kerül majd sor.

3 Szemen Novikov (bolgár)
A 27 esztendős Szemen Novikov Komarovhoz hasonlóan váltott nemzetiséget, vélhetően Zsan Belenjuk miatt „igazolt át” a bolgárokhoz, pedig 2020-ban még az ukránoknak nyert Európa-bajnoki címet.

Bulgáriát képviselve 2023-ban indult először, ahol az Eb-n rögtön legyőzte őt a későbbi aranyérmes Takács István, majd a vb-n Losonczi Dávid is jócskán elbánt vele, akárcsak előtte a budapesti UWW-rangsorverseny döntőjében is.

A korábban vállműtéten átesett Novikov azonban egyre jobb formában van, hiszen idén a Dan Kolov–Nikola Petrov és a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyt is megnyerte (utóbbin épp Losonczi Dávid lépett neki vissza sérülés miatt a döntőben).

6 Bacsir Szid Azara (algériai)
A „Rúzsi” becenévre hallgató 28 éves afrikai versenyző a kontinenskvalifikációról szerzett kvótát pályafutása második olimpiájára.

Szid Azara az egyik legismertebb afrikai birkózó a magyarok körében, számtalanszor vett már részt magyarországi edzőtáborban, ismerik őt még a konyhások is Tatától Mátraházáig mindenhol.

Az algériai színekben versenyző sportoló négyszeres Afrika-bajnoknak mondhatja magát, valamint a tokiói olimpián elért hetedik helyezésére is büszke lehet.

Dáviddal az edzések mellett versenyen legutóbb a tavalyi Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen találkozott, a mérkőzés sima magyar győzelemmel zárult.

A további nyolc nem kiemelt versenyző:

Rafig Huseynov (azeri)
Olimpiai bronzérmes (2021)
Világbajnok (2021, 2023)
Európa-bajnok (2011, 2020, 2022)

Csijan Hajatao (kínai)
Világbajnoki bronzérmes (2019)

Turpal Bisultanov (dán)
Európa-bajnok (2022)
Világbajnoki ezüstérmes (2022)

Mohamed Metvalli (egyiptomi)
Olimpiai ötödik helyezett (2021)
Afrika-bajnok (2017, 2019)

Lasa Gobadze (grúz)
Világbajnok (2019)
Európa-bajnoki ezüstérmes (2019)

Alireza Mohmadipijani (iráni)
Világbajnoki ezüstérmes (2023)
Ázsia-bajnoki bronzérmes (2023)

Arkadiusz Kulynycz (lengyel)
Világbajnoki bronzérmes (2021)
Európai Játékok bronzérmes (2019)

Payton Jacobson (amerikai)

A kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport programja:

2024. augusztus 7. (szerda)
11.00 – 13.30 | Selejtezők
18.15 – 19.15 | Elődöntők

2024. augusztus 8. (csütörtök)
11.00 – 13.30 | Vigaszági mérkőzések
19.15 – 21.45 | Helyosztók és eredményhirdetés