Cikk keresés:    

Ligeti mindent feltesz egy lapra karrierje utolsó vb-jén

2023. 05. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású 125 kilogrammos Ligeti Dániel Zágrábban pályafutása során ötödik alkalommal állt fel az Európa-bajnoki dobogóra. Elmondása szerint nehézségekkel küzdött a versenyen, ez azonban kívülről cseppet sem látszott. Vele beszélgettünk a viadalról, tervekről és célokról.

A Zagreb Arenában úgy fogalmaztál, 70 százalékos állapotban birkóztál.
Az Eb-t közvetlenül megelőző azerbajdzsáni edzőtábor utolsó napján megbetegedtem, arcüreggyulladással bajlódtam. Örülök, ha ez kívülről nem látszott, de vissza kellett fognom magam a mérkőzéseimen, hogy maradjon levegőm, és végig tudjak birkózni. Sokkal dinamikusabban, erőteljesebben is mozoghattam volna, könnyebb lehetett volna az éremszerzés. 

Így is megizzasztottad a háromszoros világbajnok, kétszeres Eb-győztes grúz Geno Petriasvilit az elődöntőben!
Tartottam az erőnlétemtől, ő egy fokkal könnyebb feladat, mint az immár tízszeres Európa-bajnok török Taha Akgül. Geno nem esett nekem, nem akart „szétrángatni.” Hét négyre kaptam ki tőle, öt nullra vezetett, amikor a négypontos dobásomat megcsináltam, nagyon mérges volt. Ezután adódott egy olyan helyzet, amelyben már levédtem a lábra támadását, de mögé akartam menni, ebből csinált pontot, ezért kár volt. Azt terveztem, hogy az utolsó pillanatokban még egy dobást elengedek, hajtottam, hátha, ám nem sikerült. Kíváncsi lettem volna, milyen eredményt érek el akkor, ha nem vagyok rákényszerülve arra, hogy felvegyem az ő stílusát, s ehelyett az enyémet tudom erőltetni. Ebben a betegségem is közrejátszott, de kár ezen rágódni, alapvetően nem vagyok elégedetlen a történtekkel.

Sokszor birkóztál már a két klasszissal, Akgüllel és Petriasvilivel. Amikor ellenük lépsz szőnyegre, olyan, mintha nem az addig megszokott mentalitásban küzdenél, visszafogottabbnak tűnsz.
Örülök, ha velük találkozom, mert ehhez általában sokáig el kell jutni. Jutalom az, amikor Tahával vagy Genóval birkózhat az ember, de nem tartok tőlük, mi több, általában nyugodtabb vagyok, kisebb teher nehezedik rám. Be kell látni, előttem vannak, de szeretném elkapni őket legalább egyszer. Talán a párizsi olimpián! Az visszaadná az összes velük szemben elveszített meccset!

Ötödik alkalommal álltál fel az Európa-bajnoki dobogóra, ráadásul ezúttal egymás utáni két évben. Hogy tekintesz erre a tényre?
Beért a munka gyümölcse. Nagyon örülök az éremnek, ez volt a célom. Ráadásul ezúttal élvezhettem a pillanatot a dobogón, nem az történt, mint tavaly, Budapesten, ahol a bronzmeccsen elszakadt a combhajlítóizmom. Ezúttal nem kellett azon agyalnom, hogy ne ájuljak le a pódiumról. Örülök, hogy 33 évesen is itt vagyok, és eredményesen tudok birkózni. Nagyon elégedett vagyok a Zágrábban történtekkel, nagy lendületet ad karrierem utolsó időszakához.

Hogy tervezed az év hátralévő részét?
Úgy, hogy a szeptemberi, belgrádi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzek! Nyáron indulok a budapesti rankingversenyen, a csúcsformát Szerbiára szeretném belőni. Remélem, életemben először sikerül világbajnokságról kvalifikálni. A legjobb négy versenyző elég erős, közülük az olimpiai bajnok amerikai Gable Steveson lesz a zsákbamacska, neki ugyanis nincs kiemelése. Ott van még Taha, Geno és az iráni Amir Hosszein Zare. A cél az, hogy velük is felvegyem a versenyt, és ha lehetőségem nyílik rá, megverjem őket. Jó lenne érmet nyerni karrierem utolsó világbajnokságán, de ha nem sikerül, ellenben a kvóta megvan, akkor sem leszek csalódott. Belgrádban mindent felteszek egy lapra!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB

Ligeti Dániel mérkőzései

Selejtező: Ligeti Dániel–Johannes Ludescher (osztrák) 4–2
Negyeddöntő: Ligeti Dániel–Georgi Ivanov (bolgár) 8–1
Elődöntő: Geno Petriasvili (grúz) –Ligeti Dániel 7–4
Bronzmérkőzés: Ligeti Dániel–Azamat Hoszonov (görög) 6–2

A szabadfogású 125 kilogramm végeredménye
1. Taha Akgül (Törökország)
2. Geno Petriasvili (Grúza)
3. LIGETI DÁNIEL (MAGYARORSZÁG) és Giorgi Meshvildishvili (Azerbajdzsán)