Cikk keresés:    

Lévaiék, Váncza és Sastin is nevezett a felnőtt ob-ra

2022. 04. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli bázisa ad otthont a felnőtt kötött- és szabadfogású, valamint női országos bajnokságnak. Az előzetes nevezésekből kiderül, hogy akár több súlycsoportban is izgalmas csata alakulhat ki az aranyéremért.

A budapesti Európa-bajnokságon érmet nyert versenyzők közül öten nem lépnek szőnyegre a felnőtt ob-n, így Bajcajev Vlagyiszlav (szf, 97 kg), Dollák Tamara (57 kg), Ligeti Dániel (szf, 125 kg), Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg) és Nagy Bernadett (76 kg) sem. A nevezések között mindazonáltal megtalálható a BOK-csarnokban aranyérmes Fritsch Róbert (kf, 72 kg) és a második helyen záró Váncza István (kf, 67 kg) neve is, ráadásul egyazon kategóriában, a 72 kilogrammosok között.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter azonban úgy tudja, Fritsch pihenőt kapott, és kihagyja a megméretést.

  • „Az Európa-bajnokság után általában nehéz helyzetben vagyunk az országos bajnoksággal, hiszen a két verseny időben közel áll egymáshoz, így mindig vannak nagy hiányzók. Akadnak olyanok, akik sérülés miatt maradnak távol, például a világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex (kf, 97 kg – a szerk.), az Eb-n harmadik Ligeti Dániel és az ötödik helyen záró Halidov Gamzatgadzsi (szf, 61 kg). Az Oroszországból honosított érmeseink, az Eb-győztes Muszukajev és a második Bajcajev is pihen, egyikük sem szerepel az ob-n. Az Eb-ötödik Kuramagomedov Murad (szf, 74 kg) viszont nevezett a viadalra” – magyarázza Bácsi Péter.

A legnagyobb küzdelem a kötöttfogású 87 kilogrammosok között alakulhat ki: az Eb-harmadik, U23-as világbajnok Lévai Tamás, a szintén Eb-harmadik, U23-as világbajnok Szilvássy Erik, valamint az U23-as Európa-bajnok, junior-világbajnok Takács István is ebben a kategóriában jelezte részvételi szándékát. Az U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid is ebben a súlycsoportban indult volna, ám ő elhúzódó sérülés miatt kénytelen kihagyni az ob-t.

Ha minden a nevezések szerint alakul, kötöttfogásban a nehézsúlyúak között az Eb-harmadik Vitek Dáriusszal, valamint az Eb-második Lám Bálinttal is találkozhatunk, a 63 kilogrammosok mezőnyében az Eb-harmadik Torba Erik és az U23-as vb-n ötödik Kecskeméti Krisztián méri össze a tudását egymással, míg 77 kilóban az Eb-második Lévai Zoltán és a junior vb-harmadik Tösmagi Attila összecsapása lehet érdekes.

Női 65 kilogrammban nevezett 2013 világbajnoka, az immár 38 esztendős Sastin Marianna, aki – ha valóban részt vesz a versenyen –, akkor az egyik legígéretesebb hazai növendékkel, a 2018 óta veretlen U17-es világ- és Európa-bajnokkal, az elsőéves junior Elekes Enikővel, valamint a szerbiai színekben U23-as Eb-második Fábián Annával nézhet farkasszemet. Női 55 kilogrammban nem mellesleg izgalmas csata alakulhat ki a számos világ- és Európa-bajnokságot megjárt Dénes Mercédesz és a junior Eb-n tavaly második Szenttamási Róza között.

Szabadfogásban a 70 és a 86 kiló hozhatja a legjobb mérkőzéseket, előbbiben indul Antal Dániel és a junior Eb-n ötödik Budai-Kovács Marcell, utóbbiban pedig Lukács Botond és az U20-as világbajnoki bronzérmes Mester Milán.

  • „Számos olyan, még utánpótláskorú birkózó indul a hétvégén, aki sokra viheti ebben a sportban, de rengeteg tapasztalatra van még szüksége. Kíváncsian várjuk, mire lehetnek képesek, ők különösen hasznos mérkőzéseken szerepelhetnek” – zárja le Bácsi Péter.

A felnőtt országos bajnokság szombat délelőtt 10.30 órakor kezdődik Csepelen, a Hollandi út 8. alatt álló KIMBA Sportcsarnokában. A belépés díjtalan.