Cikk keresés:    

Lévai Zoltán is kiemelt lesz Párizsban

2024. 07. 31., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A párizsi olimpián kiemelt nyolc versenyző között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán neve is szerepel a kötöttfogású 77 kilogrammosok között. Az Eb-győztes azeri Suleymanov, a kétszeres vb-győztes, olimpiai ezüstérmes kirgiz Mahmudov és a vb-ezüstérmes kazah Zsadrajev is biztosan a Honvéd klasszisának ágára kerül majd.

A kötöttfogású 77 kiló felső ágának kiemelt versenyzői:

1 Kuszaka Nao (japán)
A 25 esztendős ázsiai birkózó a belgrádi világbajnokságon szerzett bronzérmével kvalifikált a párizsi olimpiára, miután óriási csatában többek között a szintén vb-bronzérmes, olimpiai ötödik iráni Geraejt is legyőzte.

Kuszaka a világbajnokságot követően európai körúton vett részt, többek között a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián is hetekig edzőtáborozott.

Lévaival idén januárban találkoztak a zágrábi UWW-rangsorversenyen, ahol Zoli igencsak elkente, technikai tussal lépte át. Kuszaka formája viszont úgy tűnik, egyre jobb, hiszen azóta megnyerte az Ázsia-bajnokságot, legyőzve a vb-címvédő, olimpiai ezüstérmes kirgiz Mahmudovot is, majd a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen is a dobogó tetején zárt.

 

8 Aram Vardanjan (üzbég)
A 29 éves versenyző szintén a belgrádi világbajnokságon szerzett indulási jogot a párizsi játékokra, igaz, vb-ötödik helyezése ehhez még nem volt elég, a kvótamérkőzésen azonban legyőzte a kazah Zsadrajevet. 

Vardanjan korábban a 72 kilogrammosok között versenyzett, 2019-ben ott érte el eddigi legjobb eredményét, vb-ezüstérmes lett Nur-Szultanban, majd Tokióra is pályázott, de nem tudott kvótát szerezni a 67 kilogrammosok között.

Érdekesség, hogy a szeptemberi vb óta Vardanjan egyedül a márciusi Vehbi Emre-emlékversenyen lépett szőnyegre, de kiesett.

  

4 Malhasz Amojan (örmény)
A 25 éves klasszis világbajnoki bronzérmének köszönheti pályafutása első olimpiai kvótáját. Amojan már 2020-ban is komoly ellenfélnek számított, ám akkor még Korpási Bálint dolgát nehezítette meg a belgrádi világkupa döntőjében, Maci azonban végül nyerni tudott.

Az örmények egyik legstabilabb embere aztán 2021-ben világ-, 2022-ben pedig Európa-bajnok lett 72 kilóban, majd ugyanebben az évben már a 77 kiló világbajnoki dobogójának harmadik fokára is felállhatott. Ekkor épp Lévai Zoltán győzte őt le a selejtezőben.

Amojan új súlycsoportjában is gyűjti a címeket, az elmúlt három Európa-bajnokságot ő nyerte a kötöttfogású 77 kilóban.

5 Yosvanys Pena Flores (kubai)
A kubai versenyző már a második olimpiájára készülhet, hiszen Tokióban is szőnyegre lépett, de csak tizedik lett, miután kikapott attól az iráni Geraejtől, akit Lőrincz gigászi csatában 6-5-re legyőzött az elődöntőben.

Pena Flores Párizsba a mexikói pánamerikai kvalifikációs viadalról szerzett indulási jogot, korábban 2019-ben, 2020-ban és 2022-ben is pánamerikai bajnok lett, idén azonban csak bronzérem jutott neki, meglepetésre a brazil betusolta az elődöntőben.

Lévai Zoltánnal még nem találkozott versenyen.


A kötöttfogású 77 kiló alsó ágának kiemelt versenyzői:

2 Sanan Suleymanov (azeri)
A Lévaival egyidős, 28 esztendős azeri világbajnoki ezüstérmével harcolta ki az olimpián való részvételt, csak a kirgiz Mahmudov tudta őt megállítani Belgrádban.

Suleymanov 2021-ben is vb-ezüstérmes lett, 2020-ban pedig Európa-bajnok, ahol a fináléban Lévai Zoltánt győzte le. Azóta Zolinak is sikerült már diadalmaskodnia ellene, méghozzá a 2023-as zágrábi Eb-n, ahol technikai tussal bizonyult jobbnak az azerinél.

7 LÉVAI ZOLTÁN 

3 Akzsol Mahmudov (kirgiz)
A 25 éves kirgiz világbajnoki címvédőként utazhat Párizsba, a legutóbbi két vb-n ő bizonyult a legjobbnak a kötöttfogású 77 kilogrammosok között.

Mahmudov jól ismert versenyző a magyarok számára, hiszen 2021-ben Lőrincz Tamással birkózta az olimpiai döntőt Tokióban, valamint 2022-ben Lévai Zoltánnal döntőzött a belgrádi világbajnokságon. Lévai akkor ugyan kikapott tőle, előtte azonban legyőzte a lengyelországi Pytlasinski-emlékversenyen.

A párizsi kvótaszerzés után az Ázsiai Játékokat is megnyerte a kirgiz, azóta viszont kiesett a törökországi Vehbi Emre-emlékversenyen, valamint az Ázsia-bajnokság döntőjében is legyőzőre talált. 

Mahmudov egyébként háromszoros Ázsia-bajnoknak is mondhatja magát. 

6 Demev Zsadrajev (kazah)
A kazah 35 évével az olimpia egyik legrutinosabb birkózója lesz. Zsadrajev már Tokióban is ott volt, ráadául Lőrincz ágán, ám az első meccsen kikapott a későbbi bronzérmes japántól, így csak 9. lett.

A párizsi kvótát a biskeki ázsiai kvalifikációs versenyről szerezte meg, igaz, már a belgrádi vb-n is közel járt hozzá, Lévait is legyőzve ötödik lett, azonban a kvótameccsen kikapott az üzbégtől.

Az egy súlycsoporttal lejjebb világ- és Ázsia-bajnoki ezüstérmes Zsadrajev kellemetlen birkózó, Tokió előtt még Lőrincz Tamást is legyőzte a törökországi Vehbi Emre-emlékversenyen.

 

A további nyolc nem kiemelt versenyző:

Abd Elkrim Ujakali (algériai)
Afrika-bajnok (2020, 2022, 2023)

Ajk Mnacakanjan (bolgár)
Világbajnoki bronzérmes (2018, 2019)
Európa-bajnoki bronzérmes (2019, 2022)

Jair Cuero Munoz (kolumbiai)
Pánamerikai bajnok (2024)

Mahmud Abdelrahman (egyiptomi)
Afrikai Játékok-ezüstérmes

Jonni Sarkkinen (finn)
U23-as Európa-bajnok (2023)

Amin Kavijaninedzsad (iráni)
Ázsiai Játékok-ezüstérmes (2023)
Ázsia-bajnok (2020)

Burhan Akbudak (török)
Világbajnok (2022)
Európa-bajnok (2023)

Kamal Bey (amerikai)
Pánamerikai Játékok-győztes (2023)
Pánamerikai bajnok (2023)

A kötöttfogású 77 kilogrammos súlycsoport programja:

2024. augusztus 6. (kedd)
11.00 – 13.30 | Selejtezők
18.15 – 19.15 | Elődöntők

2024. augusztus 7. (szerda)
11.00 – 13.30 | Vigaszági mérkőzések
19.15 – 21.45 | Helyosztók és eredményhirdetés