Cikk keresés:    

Lévai Tamás a vigaszágon búcsúzott Egyiptomban

2023. 02. 23., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Budapesti Honvéd világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózója, Lévai Tamás legújabb súlycsoportjában, a 97 kilóban három mérkőzést birkózott az év második UWW-rangsorversenyén Alexandriában.

Sima győzelemmel indult Lévai Tamás számára az egyiptomi Alexandriában megrendezésre kerülő UWW-rangsorverseny. A hazai válogatóversenyen, majd a zágrábi rangsorversenyen meglepetéseket halmozó kötöttfogású immáron 97 kilogrammos versenyző a kétszeres U20-as Afrika-bajnoki ezüstérmes Szami Szamrát múlta felül könnyedén, 8-0-ra.

A húsz fős mezőnyben aztán egy jóval keményebb ellenfél következett a négy közé jutásért, ugyanis a grúz-iráni nyolcaddöntőben utóbbi, a világ- és Ázsia-bajnok, olimpiai bronzérmes Mohammadhadi Szaravi diadalmaskodott. Az oslói világbajnoki döntőben Szőke Alex alá is borsot törő iráni Lévaival is elbánt, lentről két pörgetést is végrehajtott rajta, míg Tomi egyszer kiléptette, valamint ő is támadhatott egyszer lentről, de sajnos eredménytelenül.

Mint ahogyan az várható is volt, Szaravi a döntőbe került, ezért Lévai Tamás már egyből a vigaszágon találta magát, méghozzá az U23-as világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai kilencedik helyezett grúz Giorgi Melijával szemben.

Az összecsapáson Tamás került elsőként parterre-helyzetbe, amit az egyébként passzív birkózásáról ismert Melija rögtön ki is használt és háromszor is megpörgette Lévait. Hétpontos vezetésnél challenge-t kért a grúz, amit a bírók elvettek. A küzdelem 7-1-ről folytatódhatott, ám fordulatot már nem tartogatott Lévai számára, hiszen a Honvéd fiatalja már csak szépíteni tudott, előbb leküldéssel, majd kiléptetéssel szerzett pontokat, végül 7-4-re kikapott és búcsúzott a versenytől.

A magyar kötöttfogású mérkőzései:

Nyolcaddöntők:
97 kg: Lévai Tamás – Szami Szamra (egyiptomi) 8-0

Negyeddöntők:
97 kg: Mohammadhadi Szaravi (iráni) – Lévai Tamás 5-2

Vigaszági mérkőzések:
97 kg: Giorgi Melija (grúz) – Lévai Tamás 7-4

Pénteken egy újabb Lévai képviseli a magyar színeket, Zoli a 77 kilóban próbál szerencsét az Ibrahim Musztafa nemzetközi rangsorversenyen.