Cikk keresés:    

Kuramagomedov-arany Szófiában

2023. 03. 04., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: bul-wrestling.org, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású 74 kilogrammos Eb-ötödik Kuramagomedov Murad révén magyar érdekeltségű aranyérem is született a bulgáriai Dan Kolov-Nikola Petrov nemzetközi versenyen.

Bulgária fővárosa, Szófia adott otthont a 2023. évi Dan Kolov-Nikola Petrov felnőtt kötött- és szabadfogású, valamint női nemzetközi versenynek.

Az áprilisi zágrábi Európa-bajnokságra való felkészülés egyik legerősebb nemzetközi viadalán Magyarország öt szabadfogású férfi versenyzővel képviseltette magát.

A Gulevszkij Konsztantin vezette magyar csapat összesen tizenkét összecsapáson volt érdekelt, ennek majdnem felét a 74 kilogrammos Kuramagomedov Murad birkózta Szófiában.

A Tatabányai Sport Club Eb-ötödik, U23-as vb-ötödik birkózója a pénteki versenynapon osztrák, japán, honduras-i és amerikai vetélytársakat legyőzve jutott be a szombat esti, svájci elleni döntőbe, ahol aztán szintén nyerni tudott, így megérdemelten állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A többiek közül a 70 kilogrammos újpesti Antal Dániel tudott még mérkőzést nyerni, a selejtezőben északmacedón riválisánál bizonyult jobbnak, a folytatásban azonban előbb török, a vigaszágon pedig svájci ellenfele pontozással múlta felül, így idő előtt véget ért számára a verseny.

A 79 kilogrammos U20-as Eb-bronzérmes Vida Csaba is lehetőséget kapott, hogy a nyolcaddöntőben elszenvedett iráni elleni szoros vereséget kijavítsa, ám a sors úgy hozta, hogy a vigaszágon épp a 2021-es orosz származású, ám már szlovák színeket képviselő Akhsarbek Gulaevvel került össze, ahol kikapott és ezzel Halidov Gamzgatgadzsihoz és Püspöki Patrikhoz hasonlóan búcsúzni kényszerült a megmérettetéstől. 

A magyar versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
70 kg: Antal Dániel – Vejseli (északmacedón) 4-3
74 kg: Kuramagomedov Murad – Marchl (osztrák) 5-0
86 kg: Andruse (észt) – Püspöki Patrik 3-1

Nyolcaddöntők:
61 kg: Vangelov (bolgár) – Halidov Gamzatgadzsi 3-2
74 kg: Kuramagomedov Murad – Hikaru Takata (japán) 6-4
79 kg: Gijaszicseka (iráni) – Vida Csaba 13-8

Negyeddöntők:
70 kg: Coskun (török) – Antal Dániel 6-0
74 kg: Kuramagomedov Murad – Barrios Rochez (honduras-i) 5-4

Elődöntők:
74 kg: Kuramagomedov Murad – Mesenbrink (amerikai) 12-5

Vigaszági mérkőzések:
70 kg: Dietsche (svájci) – Antal Dániel 8-0
79 kg: Gulaev (szlovák) – Vida Csaba 11-0

Döntők:
74 kg: Kuramagomedov Murad – Portmann (svájci) 5-2