Cikk keresés:    

Imádom a birkózást, szeretném folytatni – Lakatos Győző

2023. 11. 16., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Huszonkét veterán-világbajnokságon összesen 27 érmet nyert Lakatos Győző, aki ezzel Magyarországon biztosan, de jóllehet, a világon is csúcstartó. Az UWW által bevezetett 60 éves korhatár miatt a nemrégiben Lutrakiban megrendezett volt az utolsó hivatalos vb, amelyen elindulhatott, bronzéremmel zárta le ezt a hosszú, elismerésre méltó időszakot.

Lakatos Győző 53 esztendővel ezelőtt, hétévesen Túrkevén kezdett birkózni. Később a Budapesti Honvédban és Miskolcon is birkózott, ám vállsérülés miatt a válogatottságot sosem tudta megszerezni. Élsportolói pályafutását követően először 2000-ben szerepelt veterán-világbajnokságon, azóta egy vb-t leszámítva mindegyiken szerepelt, egyszer sérülés miatt kényszerült kihagyni a versenyt.

„A 2000-es vb nagy lehetőség volt, hiszen megérezhettem, milyen a világversenyek hangulata. Persze, tudom, nagy különbség van ez és a profik világbajnoksága között, de én nagyon élveztem. Rögtön ezüstérmet nyertem és ez motivált. Végig edzésben maradtam, folyamatosan mozogtam. Itt Miskolcon remek veteráncsapat van, mindig együtt készülünk. Célok is rendszeresen lebegtek a szemem előtt, minden évben előbb a magyar bajnokságért, aztán a vb-ért dolgoztam. Utóbbiról tudni kell, hogy önfinanszírozású viadal, évekig a sporttársaim segítettek, aztán a BHSE felkarolta az eseményt, az érmek után adott százalékban megtérítette az utazást. Mindezért hálás vagyok” – fogalmaz Lakatos Győző.

Azokon a világbajnokságokon, amelyeken kötött- és szabadfogásban is rendeztek versenyt, mindkét fogásnemben megmérette magát. Összesen négy arany-, tizenkét ezüst- és tizenegy bronzérmet szerzett, bajnoki címet csak szabadfogásban ünnepelt.

„Székesfehérváron 2007-ben rendezték meg a világbajnokságot, ott úgy lettem második, hogy a négyszeres Eb-ezüstérmes, olimpiai ötödik finn Pekka Rauhalát is magam mögé utasítottam. De a legkedvesebb vb talán a 2014-es, amelynek Belgrád adott otthont. Ott arany- és ezüstérmet szereztem, nagyon kicsin múlt a nagy álmom, a duplázás. Kicsit fáj, hogy sosem sikerült. A mostani vébére különösen sokat készültem, zárásként szerettem volna elérni. Remekül sikerült a munka, a súlyom is rendben volt, de sajnos nem jött össze. Szabadfogásban elvert az iráni, őt meg az orosz, így kiestem. Kötöttfogásban a bronzérem összejött, aminek így tulajdonképpen nagyon örültem. Noha nem erre készültem, egyáltalán nem vagyok csalódott.”

A 60 éves Lakatos Győző leszögezte, a folytatásban sem hagyja abba a birkózást: „Persze, egyre gyakoribbak a fájdalmak, az edzések utáni reggelen már nem ébredek frissen, ki kell kászálódnom az ágyból – aztán délutánra már minden rendben van. Az országos bajnokságokon hatvan év felett is el lehet indulni, szóval azokon részt szeretnék venni. Emellett a lengyelek pár éve elindították a világkupát, amelyet a hatvan év felettieknek világbajnokságnak neveznek. Ezen a viadalon is meg szeretném mutatni magam. Imádom a birkózást, szeretném folytatni!”