Cikk keresés:    

Hivatalosan visszavonultak a Lőrincz fivérek

2023. 02. 24., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Évnyitó sajtóreggelit rendezett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ), amelyen többek mellett a Lőrincz fivérek hivatalosan is bejelentették visszavonulásukat. Az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás másfél évtized alatt tizenöt világversenyes érmet szerzett. Ezúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a pályafutása során, családja tagjainak, az MBSZ vezetőségének, klubjainak (Ceglédi VSE, Budapesti Honvéd).

„Tizenöt év a felnőtt élmezőnyben szerintem két pályafutásnak is megfelel, úgyhogy ezt a részét mind a ketten kimaxoltuk. A birkózás azért nem fog hiányozni, mert az életünk mindennapjait továbbra is ez tölti ki, Viktorét is és az enyémet is” – mondta Lőrincz Tamás, aki tokiói ötkarikás diadala óta csak edzésen lépett szőnyegre („egyre kevésbé hiányzik”), viszont a sportágtól egyáltalán nem szakadt el, hiszen tavaly óta a KIMBA szakmai igazgatója.

Öccse, az Európa-bajnok, olimpiai és vb-ezüstérmes Lőrincz Viktor szintén nem versenyzett tokiói döntőjét követően, jelenleg a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője. „Ebben nőttem fel, ez az életem, amit ettől a sportágtól kaptam a pályafutásom alatt, azt szeretném visszaadni. Remélem, hogy hozzá tudok járulni ahhoz, hogy utódaink legalább olyan eredményeket érjenek el, mint mi” – fogalmazott.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke példaértékűnek nevezte a Lőrincz fivérek emberi és szakmai kvalitásait, és örült, hogy továbbra is a magyar birkózásban tevékenykednek. A bejelentés alkalmából Bacsa Péter ügyvezető alelnökkel jutalomban részesítette a két kiválóságot. Azt is bejelentette, hogy hazánk megpályázza a 2024-es olimpiai kvalifikációs világselejtezőt. Ehhez kapcsolódóan Bacsa Péter, a nemzetközi szövetség (UWW) bürotagja elmondta, hogy Magyarországnak nehéz dolga lesz a pályázaton, ugyanis még nyolc nemzet verseng a párizsi olimpia utolsó, májusi kvalifikációs állomásáért, amelyre márciusban zárul a jelentkezés. Kiemelte azt is, hogy a tokiói játékokra rendezett sikeres európai torna akár előny is lehet.

Németh Szilárd az idei tervekről elmondta, hogy a mostani év középpontjában a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság áll, amelyre elsősorban fiatal birkózókból álló szurkolói tábort szervez a szövetség. A sportvezető szólt arról, hogy az MBSZ emlékkönyvet készíttet a tavaly decemberben elhunyt Varga János olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózóról, a Nemzet Sportolójáról, a nemzetközi szövetség júliusi budapesti ranking viadalának hivatalos neve pedig Polyák Imre–Varga János-emlékverseny lesz. (Egyébként a médiaeseményt megtisztelte jelenlétével a december végén elhunyt legenda özvegye, Gabi asszony.)

A sajtóreggelin az MBSZ és a Magyar Edzők Társasága (MET) együttműködési megállapodást kötött, a továbbiakban közösen szervezik az edzőképzési programot. Németh Szilárd hivatalosan is köszöntötte Kiss Balázs világbajnokot a KIMBA edzői gárdájában, míg Dér Tamással, Kaposvár alpolgármesterével szándékmegállapodást írt alá a júliusi U15-ös Európa-bajnokság megrendezéséről. A sajtóeseményen az MBSZ, a KIMBA és Testnevelési Egyetem által közösen alapított, a 2020-ban fiatalon elhunyt válogatott birkózó nevét viselő Tóth Bendegúz-ösztöndíjat a tavalyi Európa-bajnok Fritsch Róbert vehette át.