Cikk keresés:    

Hétfős KIMBA-csapat edzőtáborozik Kanadában

2023. 10. 31., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: kozmaakademia.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kanadába, a Niagara-vízesés mellett található St. Catharines városába utazott edzőtáborba a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) hat növendéke, és edzője, Ligeti Richárd. A szakemberrel beszélgettünk az eddig tapasztaltakról és a körülményekről.

A kanadai Brock University csapata júniusban látogatott Csepelre összetartásra, és olyan jól sikerült az az esemény, hogy a magyarokat is meghívták Kanadába. A KIMBA-sok vasárnap, ottani idő szerint délelőtt tíz órakor érkeztek meg St. Catharinesbe, azóta több edzésen is részt vettek már, de még mindig küzdenek az időeltolódással, ami nem kevés: hat óra.

„Már tudtunk kicsit aludni, de mindenki nyúzott még – kezdi beszámolóját a KIMBA edzője, a leány U17-es válogatott vezetőedzője, Ligeti Richárd. – Három-három kadet és junior sportolóval érkeztünk, és jövő csütörtökig maradunk. Ez Kanada egyik legerősebb egyetemi csapata női birkózásban, több olyan sportoló is dolgozik itt, aki nyert már érmet világversenyen, szóval minőségi edzőpartnerekből nincs hiány. Nagyon profi munka zajlik, örülünk az együttműködésnek, biztos, hogy hasznos napok elé nézünk.”

A programban napi két edzés szerepel, míg vasárnap versenyen vesznek részt a magyarok is, amelyet háromnegyed óra autóútra, Hamiltonban rendeznek. 

„Körülbelül húsz lánnyal dolgozhatunk együtt, kifejezetten izgalmasak a foglalkozások. Sportolóink és én is sokat tanulok belőlük. A reggeli edzések különösen érdekesek, ilyenkor a fizikai fejlesztésre helyezik a hangsúlyt, öt-hat erőnléti edző tartja az edzéseket. Ők egész délelőtt itt vannak, s az egyetemhez tartozó összes sportágnak külön-külön megtartják a tréninget, természetesen minden esetben sportágspecifikusan” – fogalmaz Ligeti.

Hotelben szállásolták el a magyar csapatot, amelynek lesz egy nap pihenője, mégpedig jövő hétfőn. Ekkor lehetőség nyílik arra is, hogy megnézzék a várost, valamint a híres Niagara-vízesést.