Cikk keresés:    

Helen Maroulis nem győzte dicsérni a KIMBA-t

2023. 01. 31., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: kozmaakademia.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az elmúlt egy hétben a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) készült az olimpiai és háromszoros világbajnok egyesült államokbeli Helen Maroulis – vele beszélgettünk.

Női válogatottunk új szövetségi kapitánya, Makszim Molonov 2015 óta dolgozik együtt Helen Maroulisszal. Ő is hozzásegítette a most 31 esztendős sportolónőt ahhoz, hogy a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia döntőjében legyőzze a negyedik ötkarikás aranyérmének megszerzésére készülő legendás japán Josida Szaorit, akinek karrierje során ez volt mindössze a harmadik veresége. A 13-szoros világbajnok Josida ezt követően visszavonult.

Maroulis és Molonov azóta is együtt dolgozik, a klasszis kifejtette, edzője meghívására érkezett Magyarországra: „Részt veszek a szerdán, Zágrábban kezdődő UWW-rangsorversenyen és az azt követő tatai edzőtáborban. Makszimmal úgy döntöttünk, hogy a horvátországi viadal előtt egy héttel Magyarországra utazom, hogy együtt edzhessek a válogatottal. Nagyon kedvelem őt, és az edzői stílusát, rengeteget segített nekem az elmúlt években. Most épp tervezzük az idei felkészülési programomat, hamarosan kiderül, melyik versenyeken és edzőtáborokban veszek részt” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok Helen Maroulis.

A sokat látott birkózó kifejtette, hogy rendkívülinek tartja a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát: „Egészen elképesztő ez a létesítmény, minden megtalálható benne, amire a sportolónak szüksége van, tényleg igazán különleges. Az Egyesült Államokban sokat dolgozunk az olimpiai edzőközpontban, de az más, hiszen több sportág versenyzője készül egy helyen. Nálunk az egyetemeken vannak létesítmények kifejezetten birkózók számára. Én Arizona államban, a regionális edzőközpontban készülök általában, de az sem hasonlítható ehhez.”

Maroulis a beszélgetés végén elmondta, hogy a zágrábi viadalt követő tatai edzőtáborba az Egyesült Államok teljes női birkózóválogatottja ellátogat, több mint húsz fővel.