Cikk keresés:    

Hatos ezüst-, Szlávik bronzérmes a veterán-világbajnokságon

2023. 10. 20., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: honved.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Két magyar éremmel és négy ötödik helyezéssel zárult a görögországi Loutrákiban zajló veterán birkózó-világbajnokság szabadfogású megmérettetése. A dobogóra az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor, valamint Szlávik János állhatott fel.

Négy kategóriában tizenhárom versenyző révén volt érdekelt Magyarország a görögországi veterán birkózó-világbajnokság keddtől csütörtökig tartó szabadfogású versenyében.

A mieink egyedül a B-kategóriában nem indítottak versenyzőt, ellenben az E-ben öten, a D-ben pedig négyen is szőnyegre léptek, és értékes győzelmeket szereztek.

A legkiemelkedőbb teljesítményt a londoni olimpia bronzérmese, a nem mellesleg Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes Hatos Gábor nyújtotta, aki az A-kategória 88 kilogrammos súlycsoportjában lett ezüstérmes.

A Honvéd rutinos birkózója selejtezni kényszerült a 18 fős mezőnyben, a török Doruk azonban nem okozott különösebb problémát neki, 10-0-ra múlta felül, majd a görög Karipidiszt és a török Altunt is magabiztosan győzte le. Az elődöntőben a a német színekben versenyző Solukloeivel meggyűlt a baja, de az 1-1-es végeredmény neki kedvezett, a fináléban viszont a grúz Gelitasvili személyében legyőzőre talált, 3-1-es pontozásos vereséget követően kénytelen volt beérni az ezüstéremmel.

A magyar küldöttség másik szabadfogású érmét a D-kategória 130 kilogrammos súlycsoportjában versenyző Szlávik János szerezte. A törökszentmiklósi nehézsúlyú birkózó a negyeddöntőben csatlakozott csak be a versenybe, ráadásul rögtön tusgyőzelemmel kezdett, a szaúd-arábiai Mubarakot fektette kétvállra. Az elődöntőben a későbbi világbajnok amerikai Porterrel nézett farkasszemet Szlávik, az újabb győzelem azonban nem jött össze, hárompontos vereséget szenvedett, ám a bronzcsatában sikerült javítani, a mongol Cendőt 5-0-ra verte, ezzel harmadik helyen zárt.

A magyar csapat szabadfogású eredményei:

A-KATEGÓRIA:
70 kg: 5. Koch Antal
88 kg: 2. Hatos Gábor

C-KATEGÓRIA:
70 kg: 5. Sípos Csaba
100 kg: 10. Gangl Zoltán

D-KATEGÓRIA:
78 kg: 13. Pusztai Szilveszter
88 kg: 5. Szabó Attila
88 kg: 11. Jankovics Péter
130 kg: 3. Szlávik János

E-KATEGÓRIA:
62 kg: 5. Kléber István
70 kg: 8. Páli Sándor
78 kg: 10. Tímár Imre
88 kg: 11. Lakatos Győző
100 kg: 10. Nagy István

A veterán birkózó-világbajnokság kötöttfogású versenyét péntektől vasárnapig rendezik meg Görögországban.