Cikk keresés:    

Ezüstérem és ötödik helyek Oslóból – mik a tanulságok?

2021. 10. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Rendhagyó, kilencnapos birkózó-világbajnokság ért véget Oslóban, amelyen a kötöttfogású válogatott egy ezüstéremmel és négy ötödik hellyel a 49 országot számláló csapatrangsor hatodik helyén zárt. Szabadfogásban és női birkózásban viszont meccset sem nyertünk. Bácsi Péterrel, a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatójával értékeljük a történteket.

A program a szabadfogásúak versenyével kezdődött, majd a nők következtek, és összesen öt napon át nem született magyar győzelem – az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy mindkét fogásnemben csekély létszámú magyar küldöttség indult: előbbi szakágban négy, utóbbiban pedig egy sportoló képviselte a hazai színeket.

  • „Több fiatalnak is adhattunk volna lehetőséget, de úgy döntöttünk, a fejlődésük érdekében érdemesebb a saját korosztályuk világbajnokságára, az U23-asra koncentrálniuk. Márpedig az az esemény november elsején, tehát kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik Belgrádban. Ettől függetlenül szabadfogásban örültem volna egy pontszerző hely megszerzésének, az érem nem volt reális. A két honosított versenyzőtől, Gamzatgadzsi Halidovtól (61 kg) és Kuramagomedov Muradtól (74) többet reméltem, velük szemben mindig nagyobb az elvárás. Ehhez képest pontot sem csináltak, el kell gondolkoznunk azon, hogy a jövőben milyen céljaink lehetnek velük. Antal Dániel (70) és Vida Csaba (79) esetében a küzdeni akarással nem volt probléma, de nekik sem úgy sikerült a vébé, ahogyan azt szerették volna. Óriási problémát jelent a honosítási hullám, és ebből nagyon nehéz lesz kitörni.”

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Németh Zsanett (76) az első meccsén a japán Macujuki Jaszuhától kapott ki 5–2-re, és ezzel kiesett.

  • „A küzdeni akarás szép, de hosszú ideje adós már a jó eredménnyel. Erőnléti hiányosságai vannak, egyszerűen nem bírta szuflával a mérkőzést. Mindenképpen meg kell találni annak a módját, hogyan zárkóztathatjuk fel ismét a nemzetközi elithez.”

A tokiói olimpián ötödik helyen záró Szőke Alex (97) 21 évesen egészen a döntőig robogott – nem akármilyen birkózással! Ott azonban alulmaradt az iráni Mohammad Szaravival szemben.

  • „Fejben nagyon erős, a végsőkig harcol. Hajszálnyi különbség volt az iráni és közte, a riválisa megpörgette lenti helyzetből, neki viszont nem sikerült ugyanez. Ritka, ha valaki ebben a súlycsoportban úgy emel, mint Alex. Ezt nagyon nem szeretik az ellenfelek, biztos vagyok abban, hogy neki erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a folytatásban. Többször bizonyította az idén, hogy már most a világelitbe tartozik, rendkívül boldog vagyok, hogy ez világbajnoki éremben is megmutatkozott.”

A rendkívül fiatal kötöttfogású válogatottból négyen zártak az ötödik helyen: Torba Erik (63), Lévai Tamás (77), Szabó László (82) és Takács István (87). Nagyon szép eredmény, ha nyolc birkózóból öt helyosztón lép szőnyegre. De hogy kell tekinteni arra, hogy az ötből egy alkalommal sem nyertünk?

  • „Az előzetes elvárás egy-két érem és pontszerző helyek voltak, ezt teljesítettük. Reális lett volna a két érem megszerzése, épp emiatt maradt bennünk némi hiányérzet. De negyvenkilenc válogatottból a hatodik helyen zártuk a csapatrangsort, és ez jól mutatja, hol tartunk a nemzetközi mezőnyben. Talán Takács István állt a legközelebb a bronzéremhez, ő azonban hibázott, aminek az lett a vége, hogy tusolta a lengyel Arkadiusz Kulynycz. Ez volt élete első felnőttvilágversenye, tanult az esetből. Nem szégyenkezhet, hiszen megmutatta, közel van a legjobbakhoz, és nincs sok kétségem afelől, hogy a párizsi olimpián láthatjuk birkózni.”

Bácsi Péter a többiek teljesítményét is értékelte:

  • „Lévai Tamást dicséret illeti, hiszen többek között 2017 világbajnokát, a szerbiai Nemes Viktort is legyőzte. Ebben a súlycsoportban a kétszeres olimpiai aranyérmes orosz Roman Vlaszov aratott diadalt, aki a fiatalkori fényében tündökölt, ő nyert Tamás ellen az elődöntőben. Az iráni Mohamedali Geraej lett a harmadik, aki szintén kirobbanó formában volt: emlékezhetünk, ő az, aki a tokiói olimpia elődöntőjében igencsak megnehezítette Lőrincz Tamás dolgát… Torba Eriknek is akadtak szép helyzetei, és sajnálom, hogy a helyosztón simán kikapott. Szabó László hozzáállása példaértékű, rengeteget dolgozik a sikerekért, és megérdemelte volna a bronzot. Egyébként a kötöttfogásúak közül senkit nem érhet rossz szó, mindenki becsületesen küzdött, és a legtöbbet próbálta kihozni magából.”

VILÁGBAJNOKSÁG, OSLÓ:

A magyarok eredményei:

Szabadfogás: ITT!
Női birkózás: ITT!
Kötöttfogás, csütörtök-péntek: ITT!
Kötöttfogás, péntek-szombat: ITT!
Kötöttfogás, szombat-vasárnap: ITT!