Cikk keresés:    

Elhunyt Ráskövy István

2021. 06. 10., írta: Jászkai Imre, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Életének 85. évében csendesen elhunyt Ráskövy István, egykori birkózóolimpikon és nemzetközi versenybíró.

Ráskövy István Bodrogkisfaludról került Diósgyőrbe, 1954-ben ifiként kezdett birkózni a DVTK-ban. Ígéretes eredményeket ért el, de az 1956-os szabadságharc viszontagságai elől előbb Ausztriába, majd Ausztráliába vándorolt.

1958-68 között hét ausztrál bajnokságot és három olimpiai válogatóversenyt nyert meg, az 1964-es tokiói olimpián kilencedik lett.

1969-től 2003-ig a victóriai és az ausztrál válogatott edzőjeként és sportadminisztrátorként dolgozott, ugyanennyi ideig volt nemzetközi bíró is, valamint az ausztrál birkózódelegációk vezetője.

Többször járt az "Óhazában", a 70-es években a DVTK-s birkózóterem elődjében. A Stadion étteremben rendezett meghitt, családias diósgyőri birkózótalálkozót.

2012-ben visszavonult és egy öregotthonban élt. A miskolciak közül a Sport-és huszár Hagyományőrzőkkel, és a négyszeres veterán-világbajnok Jászkai Imrével tartotta a kapcsolatot, akin keresztül követte a diósgyőri, a magyar és a világ birkózóeseményeit.

Kitüntetései:

  • 1986 "Order of Australia" (OAM) érdemrend, a sportban és a társadalomban végzett munkáért.
  • 2018 "OLY", melyet az Olimpikonok Világszövetségétől kapott, a sportban és az olimpiáért végzett tevékenységéért

Kedvenc idézete: "A birkózás olyan egészség- és önvédelmi fegyver, amit sem árulás, sem ármánykodás, sem alantos tolvajlás nem csavarhat ki a férfi, vagy a nő kezéből."
(Hieronymus Merci urialis, 16. század)

Nyugodjon békében!