Cikk keresés:    

Birkózók a Magyar Virtuális Sportmúzeum megnyitásán

2023. 02. 17., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: Vargha Zsombor, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) részéről Németh Szilárd elnök, Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Ancsin László főtitkár, valamint sportágunk legendájaként az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója is ott volt a Magyar Virtuális Sportmúzeum megnyitóján. Az ünnepélyes eseményre stílszerűen a Magyar Sport Házában került sor.

Minden válogatott sportoló egy helyen – ezzel a szlogennel indították útjára a hajramagyarok.hu honlapon elérhető Magyar Virtuális Sportmúzeumot. A hazai sportélet olyan megkerülhetetlen alakjai jelentek meg az ünnepélyre a birkózók mellett, mint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt és alelnöke, Wladár Sándor, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Szabó László, a Nemzet Sportolói közül Portisch Lajos, Magyar Zoltán, Schmitt Pál tiszteletbeli NOB-tag, illetve a legújabb tag, Vaskuti István is, de számtalan hazai sportági szövetség elnöke, vezető tisztségviselője is ült a sorok között. Ott volt a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke, Szöllősi György is, aki utóbbi szervezet nevében együttműködési megállapodást írt alá Molnár Zoltánnal, a Magyar Edzők Társasága (MET) elnökével.

A Magyar Virtuális Sportmúzeumban jelenleg 35 szövetség és 54 sportág 3531 sportolója és edzője lelhető fel, akikről több mint 13 millió karaktert írtak a szerzők. Csak szemléltetésként, ez megközelítőleg 2800 teleírt A4-es oldalnak megfelelő terjedelem, illusztrációk nélkül – pedig az is akad bőven, a több mint száztagú stáb munkatársai ez idáig 8136 fotót is összegyűjtöttek a magyar sportélet legendáiról. Az MBSZ részéről Farkas Tibor volt főtitkár és Mészáros Gyula, a hagyományőrző és fair play-bizottság elnöke kiemelten foglalkozott a projekttel, a sportági szócikkeket, portrékat pedig szakújságírók (Deák Zsigmond, Jocha Károly, Kohán Gergely, Krasznai Bence) készítették.