Cikk keresés:    

Barna Tibor egy éves eltiltása

2023. 11. 22., írta: MBSZ, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Megszületett a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) Jogi, Átigazolási és Fegyelmi Bizottságának döntése dr. Barna Tibor ellen.

Mint ismert, az MBSZ október elején etikai vizsgálatot indított dr. Barna Tibor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Küzdősportok Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense ellen, aki a TFSE-t érintő szövetségi támogatás megváltozása után lejárató kampányba kezdett Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke ellen. Ennek keretében eljuttatott egy levelet az MBSZ elnökének és az UWW főtitkárának, melyben azt állította, hogy Bacsa Péter neve nem szerepel a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának adatbázisában, ennek ellenére az ügyvezető alelnök azt állítja önéletrajzaiban, hogy fenti oktatási intézményben edzői diplomát szerzett. Dr. Barna Tibor hamis állításait több hírportálhoz is elküldte, ahol cikkek is születtek.

A vádak tisztázására az MBSZ vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, Bacsa Péter sehol nem állította, hogy diplomája van a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemről. Önéletrajzában csak az szerepel, hogy 2000-ben szerzett edzői végzettsége van a Testnevelési Főiskola szervezésében. Az MBSZ a vizsgálat során megkereste a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet, amely megerősítette, hogy az ügyvezető rendelkezik az intézményben szerzett iskolai végzettséggel és a neve szerepel az adatbázisában. A nemzetközi szövetség (UWW) szintén hivatalos válaszban erősítette meg, hogy az egyetemmel folytatott levelezés és megerősítés után az ügyet lezártnak tekinti, mivel bebizonyosodott, hogy Bacsa Péter, az UWW-büró tagja angol nyelvű önéletrajzában sem állította, hogy diplomája lenne az Egyetemről.

Ezek után az MBSZ Jogi, Átigazolási és Fegyelmi Bizottsága lefolytatta az etikai vizsgálatot és megállapította, hogy Barna Tibor az MBSZ Etikai Szabályzata 5. § (2) bekezdés d) pontjába ütköző etikai vétséget, sportfegyelmi kötelezettségszegést követett el (szakembertársa eredményeit, tevékenységét méltánytalanul becsmérelte). Ezért fegyelmi büntetésként őt a szakmai tevékenységtől és az MBSZ versenynaptárában szereplő sportági események látogatásától egy évre eltiltotta.

A bizottság büntetés kiszabása során súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy az eljárás alá vont sportszakember az etikai vétséget a sportág hazai és nemzetközi vezetői (az UWW főtitkára, illetve az MBSZ elnöke) előtt követte el, ami a magyar birkózás nemzetközi megítélését is kedvezőtlenül befolyásolja.

Bacsa Péter így kommentálta a fegyelmi bizottság döntését:
„Barna urat, nyugalmazott egyetemi tanárt nem zavarták sem a tények, sem a saját egyetemének (TF) cáfolatai, heroikus küzdelmet folytatott a diploma és a képzés fogalmainak értelmezésével, de elbukott. Még hosszú és nyugalmas nyugdíjas éveket kívánok neki, és azt hogy találja meg a lelki békéjét"

Az MBSZ határozata ITT tekinthető meg!

A Testnevelési Egyetem levele ITT tekinthető meg!

A Nemzetközi Birkózószövetség levele ITT tekinthető meg!

Bacsa Péter tanulmányainak bizonyítványai, oklevelei ITT tekinthetőek meg!