Cikk keresés:    

Bácsi Péter bízik az U20-as Eb-aranyéremben

2022. 06. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású 97 kilogrammot leszámítva az összes súlycsoportban érdekeltek leszünk a Rómában hétfőn kezdődő U20-as birkózó Európa-bajnokságon. A hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk arról, mire lehetnek képesek a fiatalok Olaszországban.

Érdekesség, hogy az Európa-bajnokságnak ugyanaz a PalaPellicone Aréna ad otthont, amelyikben most szerdától szombatig zajlik a nívós Matteo Pellicone-emlékverseny.

Magyar szempontból az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy vajon megőrzi-e a 2018 óta tartó veretlenségi szériáját az U17-es világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő, aki ezúttal is a 65 kilogrammosok mezőnyében lép szőnyegre.

„Enikő története már-már elképesztő, a magyar birkózás történetében nem sok példa akadt arra, hogy valaki utánpótlásban, ugyanabban az évben a vébét és az Eb-t is megnyerje, ilyen hosszú győzelmi szériárapedig nem is emlékszem, hogy lett volna. Nehéz megmondani, hogy továbbra is képes-e tartani ugyanezt a szintet, most elsőéves junior. Én mindenesetre bízom benne, nagyon tehetséges birkózóról van szó” – vélekedik Bácsi Péter.

A kétszeres kötöttfogású világbajnok sportvezető arról is beszélt, hogy a lányok között több olyan versenyző van, aki képes lehet az éremszerzésre.

„A tíz indulóból hat állt már dobogón korosztályos világversenyen. Nyikos Veronika az egyetlen, aki ifjúsági korúként vesz részt a viadalon, ő még tapasztalatlan ebben a mezőnyben, de akár ő is képes lehet bravúrra. Azt hiszem, a lányoktól tényleg szép eredményeket várhatunk.”

Bácsi Péter elmondta, kötöttfogásban is vannak olyan súlycsoportok, amelyekben igazán ütőképesek lehetünk: „Például hetvenkét kilóban, Tösmagi Attila már tavaly is ezüstérmes nyert az Eb-n, míg a világbajnokságon harmadik lett. Az idén már szerepelt világversenyen, márciusban, az U23-as Európa-bajnokságon ötödik lett. Az ő birkózáshoz való hozzáállása hibátlan, reménykedhetünk benne. Ahogyan a nehézsúlyú Bazsó Adolfban is, ő szintén bizonyított már a nemzetközi porondon. Azt hiszem, a dobogós helyezés esetében is reális lehet. De Varsányi László és Mányik Dávid szintén nagyon ügyes, képes lehet kiemelkedő eredmény elérésére.”

A szakmai igazgató leszögezte, a szabadfogású csapatot is reményteli generáció alkotja: „Fiatal, de tehetséges a csapat. Nagyon nehéz lesz az éremszerzés, ám nem lehetetlen. A legnagyobb sansza talán a százhuszonöt kilós Gellén Milánnak van, és habár Angyal Krisztián sérüléssel bajlódott, okozhat meglepetést. A mezőny első felébe várjuk a tavalyi kadet-világbajnokság harmadik helyezettjét, Gombos Alexet, és akár Nagy Marcell is jól szerepelhet.”

Érdekesség, hogy az U17-es válogatotthoz hasonlóan az U20-asban szintén 16 olyan birkózó van, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) valamelyik programjában is készül.  

Az U17-es Európa-bajnokságon láthattuk, hogy már most kezd beérni az akadémián zajló munka gyümölcse, s meggyőződhettünk arról, hogy jó irányba indultunk. Bízom abban, hogy a juniorok ugyanolyan jól birkóznak, mint az eggyel fiatalabbak, és minden tőlük telhetőt megtesznek a sikerekért. Ami engem illett, mindhárom fogásnemtől várok érmet, és bízom abban, hogy lesz közte arany is” – zárja le Bácsi Péter.

AZ U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

A magyar válogatott programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg: Németh Milán (BHSE), 63 kg:Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 77 kg: Zurai Rajmund (DVTK), 87 kg: Varsányi László (BHSE),130 kg: Bazsó Adolf (ESMTK).
Kedd-szerda. 60 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE-KIMBA), 67 kg: Vitek Amadeusz (BHSE), 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 82 kg:Szinay Csaba (DVTK), 97 kg: Mihóka Miklós (BHSE).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg: Gaál Henrietta (Vasas), 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA), 68 kg: Terék Fruzsina (BHSE-KIMBA), 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA).
Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA), 57 kg: Béres Adrienn (BHSE), 62 kg:Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 72 kg: Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA).

Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg: Rácz Balázs (UTE-KIMBA), 65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA), 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg:Jochim Márk (Orosházi SBK), 97 kg: nincs magyar induló.
Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 74 kg: Nemes Bálint (Haladás-KIMBA),86 kg: Hajduch Nándor (Szarvasi BE), 92 kg:Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: Gellén Milán (ESMTK).