Cikk keresés:    

Az olimpia mindenekfelett áll – Szilvássy Erik

2020. 07. 23., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az U23-as kötöttfogású világbajnok Szilvássy Erikkel beszélgettünk a súlycsoportváltásáról, s arról, neki miért nem jött rosszul az, hogy egy évvel elhalasztották a tokiói ötkarikás játékokat.

Kötöttfogású klasszisunk, Lőrincz Viktor (87 kg) Nur-Szultanban szerzett világbajnoki ezüstérme után biztossá vált, hogy legnagyobb hazai riválisa, az U23-as világbajnok Szilvássy Erik egy kategóriával feljebb, a 97 kilogrammosok között próbál szerencsét a folytatásban.

„A régi súlycsoportomban szerettem volna maradni, de nem volt más választásom: kijelentették, az a birkózó indulhat a tokiói olimpián, aki megszerzi a kvótát – kezdi Szilvássy. – Viktor a dobogó második fokára állhatott szeptemberben, a kazahsztáni vb-n, ezzel eldöntötte a kérdést, nem tudtam mit tenni. Az edzőmmel és a családommal egyaránt megbeszéltük a helyzetet, végül a súlycsoportváltás mellett döntöttünk: az olimpia mindenekfelett áll!”

Erik az első válogatóversenyen – amelyen a világbajnok Kiss Balázs sérülés miatt nem vett részt – lecsúszott az aranyéremről, tehát legyőzője, a kadétvilágbajnok Szőke Alex indulhatott a római Európa-bajnokságon (kilencedik lett).

A Budapesten, március közepére tervezett európai olimpiai kvalifikációs viadalra újabb válogatót írt ki a szövetségi kapitány, Sike András: a két kiválóság a Körcsarnokban, két győzelemig tartó összecsapáson találkozott egymással.

Az éles küzdelem ezúttal elmaradt, Szilvássynak elég volt két mérkőzés: az elsőt 3–0-ra, a másodikat 5–1-re nyerte.

„Jó kapcsolatot ápolok Alexszel, erőnlétben jobb nálam, a rutint azonban a javamra tudom fordítani. Biztos, hogy nagy csaták várhatóak közöttünk a következő években, amelyek idővel egyre élesebbek lesznek: az idő telik, én öregszem, ő pedig szépen fejlődik. Kellemetlen ellenfél, a szőnyegen nem tartozik a kedvenc vetélytársaim közé, de ez így van rendjén.”

A sportoló rövid időn belül tíz kilóval feljebb lépett – adódik a kérdés: hogyan érzi magát a 97 kilogrammosok között?

„Kilencvenegy kilóról indultam, most kilencvenhét körül vagyok. Az edzéseken a technikai felkészülést a fizikai felzárkózás mögé soroltam, sokkal többet kondiztam, és továbbra is próbálok egyre nagyobb súlyokkal dolgozni. A tapasztalataim azt mutatják, állásból már ütőképes vagyok, viszont javítani kell a lenti helyzetből való védekezésen és támadáson, ha fel szeretném venni a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel szemben. Ehhez persze tovább kell erősödnöm, s növelnem a tömegem.”

Noha Erik diadalt aratott a Körcsarnokban, mégsem szerepelhetett a kvalifikációs viadalon: a koronavírus-járvány miatt – a tokiói játékokhoz hasonlóan – egy évvel halasztották az erőpróbát.

Az ő esetében mindazonáltal nem tűnik drasztikus ítéletnek a döntéshozó szövetségek intézkedése.

„Egy évvel tovább erősödhetek, szóval nem jött rosszul a plusz egy esztendő, sőt… Pozitívan álltam a szituációhoz: ha az idén lett volna olimpia, akkor is ott szerettem volna lenni Japánban, így viszont még nagyobb sanszot látok magam előtt. Azt egyelőre nem lehet tudni, újból meg kell-e küzdenem az kvalifikációs versenyen való indulás jogáért – azt tartanám korrektnek, ha az enyém maradna a lehetőség, hiszen kiharcoltam. Habár a vállam immár kilenc hónapja fáj, hamarosan rendbe jön, ily módon teljes erőbedobással arra koncentrálhatnék, hogy részt vegyek az ötkarikás játékokon, s ha már ott vagyok, dobogóra is szeretnék állni!”

Szilvássy abban bízik, megtartják decemberben a belgrádi világbajnokságot, amelyen szintén képviselné a magyar színeket.

Sike András kérdésünkre elmondta, egyelőre nem született döntés arról, Eriknek szőnyegre kell-e lépnie megint a budapesti kvalifikációs versenyen való indulás jogáért.