Cikk keresés:    

Aranyéremért megyek Belgrádba – Lévai Zoltán

2023. 09. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Belgrádban szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság előtt két kötöttfogású klasszisunkkal, Lévai Zoltánnal és Losonczi Dáviddal, valamint a szabadfogású Muszukajev Iszmaillal, illetve Szabados Noémivel beszélgettünk.

A válogatottsággal kapcsolatos legizgalmasabb helyzet a kötöttfogású 87 kilogrammosok között alakult ki, ebben a kategóriában az áprilisi zágrábi Európa-bajnokságon aranyérmes Takács István, valamint az U23-as Eb-győztes, tavaly felnőtt-vb-harmadik Losonczi Dávid küzdött a címeres mezért. Nagyon szépen menteltek a fiúk, az összes idei nemzetközi viadalon (vagy világversenyen) kettejük közül került ki a végső győztes. A belgrádi indulást végül Losonczi harcolta ki, különösen a budapesti UWW-rangsorversenyen mutatott elképesztő teljesítménye miatt.

„Nehéz volt megszerezni a címeres mezt, hatalmas kő esett le a szívemről, hogy sikerült. Nagyon örülök már ennek is, de a fő cél az, hogy ott legyek Párizsban. Maradjunk annyiban, hogy már Szerbiába is kvótáért utazom, a többi már csak a ráadás lesz” – szögezi le Losonczi Dávid.

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán tavalyi vb előtt kiválóan szerepelt a felkészülési versenyeken, ezúttal ugyanez nem mondható el: „Szokták mondani, hogy minden út Rómába vezet, én is másik receptet próbáltam most ki. Idén valóban nem sikerültek annyira jól a viadalok, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sérülések hátráltattak. Talán nem is baj, hogy így alakult, sokat tanultam. Az összes versenyre egy-egy legódarabkaként tekintek, amelyek mind kellettek ahhoz, hogy a végén palotát építsek belőlük. Nem tudok mást mondani, az összes viadalra aranyéremért megyek. Ezúttal sincs másképp, világbajnoki címet szeretnék ünnepelni a Stark Arénában” – fogalmazott a BHSE sportolója.

A magyar színekben Európa-bajnok, olimpiai ötödik szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) is már csak az utolsó simításokat végzi, készen áll Belgrádra: „Kiváló edzőtáborban vettem részt Dagesztánban, nemrég értem Magyarországra, jó állapotban érzem magam. Tavasszal kicsit elszaladt a súlyom, hetvenöt kilóra is ugrott, szóval nyáron már nagyon odafigyeltem rá, így a hajrában már »csak« öt kilóval kellett, kell megküzdenem. Természetesen megnéztem, kik neveztek a súlycsoportomban, de nem tartok senkitől, nem készülök külön senkire, a lehető legjobbamat szeretném nyújtani, és meglátjuk, hogy ez mire elég.”

A háromszoros U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Szabados Noémi (68 kg) úgy fogalmazott: „Pályafutásom során most szerepelek második alkalommal felnőtt-világbajnokságon, tavaly is szőnyegre léphettem, ugyancsak a belgrádi Stark Arénában. Akkor ráadásul legyőztem az Eb-második olasz Dalma Canevát, remélem, ezúttal is hasonló bravúrt érek el. Az pozitív, hogy ismerős helyszínen birkózhatok, igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni, ezzel együtt minél több meccset nyerni.”

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A verseny és a magyarok programja

Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
 nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE), 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás). 

Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya).

Szabadfogás, női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
 Muszukajev Iszmail (FTC), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 55 kg:Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Dollák Tamara (UTE). 

Női birkózás
kedd-szerda. 50 kg:
 Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló.

Szerda-csütörtök. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
 nincs magyar induló. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).

Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg:Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA).