Cikk keresés:    

A római mérleg: szakáganként egy-egy vb-ezüst

2022. 08. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mindhárom szakágunknak jutott egy-egy ezüstérem a Rómában rendezett U17-es birkózó-világbajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

Szabadfogásban legutóbb 1994-ben, a frankforti U17-es vb-n birkózott magyar sportoló világbajnoki döntőt, akkor Balla András győzött. Noha Arszunkajev Muszának (92 kg) nem jött össze az arany, hatalmas bravúrt vitt véghez azzal, hogy az Eb- után a vb-dobogó második fokára is felállt.

  • „Bizakodásra ad okot a teljesítménye, tényleg nagyon rég volt példa hasonlóra – igaz, Korcsog Milán 2018-ban ezüstérmes lett, ám azon a versenyen csak a harmadik helyig jutott, riválisa doppingvétsége miatt utólag kapta meg az ezüstöt. Arszunkajev nem akármilyen versenyzőket győzött le, az örmény, valamint az iráni válogatott ellen is nyert, és ez nagy fegyvertény. Ez a viadal is megmutatta, hogy vannak szabadfogású tehetségeink, akiket menedzselhetünk. Fontos azonban, hogy ők a töretlen fejlődésük érdekében együtt készüljenek” – vélekedik Bácsi Péter.

A kötöttfogású Darabos László az U17-es Európa-bajnoki címét követően a világbajnokságon a második helyen zárt, mivel a döntőben 1–1-gyel kikapott a török Cemal Bakritól. Szintén kötöttfogásban Gyuricza Marcell (92 kg) ötödik lett.

  • „Az egy-egyes vereség mindig bosszantó, mert akár ide is eldőlhetett volna ugyanígy. Lacinak ettől függetlenül pazar éve van, nagyon szép eredményeket ért el, reméljük, néhány év múlva a felnőttek között is képes lesz ugyanerre. Korán érő típus, és a hozzáállása is szuper. Szóval minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen. Gyuricza Marcell az Eb-n szabadfogásban, az eggyel nagyobbak között indult. A hazai válogatókon kötöttfogásban egyaránt meggyőző volt, ezért gondoltuk, hogy felajánljuk neki ezt a lehetőséget – ő döntött úgy, hogy él vele. Benne is volt, hogy érmet szerez, ám ez sajnos végül nem jött össze neki.”

Terék Gerda (57 kg) is hasonló bravúrt vitt véghez, mint Arszunkajev: az Eb után a vb-n is ezüstérmet szerzett. Az Európa-bajnok László Nikolett (46 kg) viszont ezúttal lecsúszott a pódiumról, és az ötödik helyen zárt.

  • „Le a kalappal Gerda előtt! Az elődöntőben tusgyőzelemmel visszavágott a török Tuba Demirnek az U17-es Eb-döntőben elszenvedett vereségért. A fináléban is tisztesen helyállt, de a japán Szovaka Ucsida egyelőre más szintet képvisel. Ebből is látszik, hogy bőven van még előttünk álló feladat. Niki közelebb volt a döntőhöz, mint a bronzéremhez. Nem egyszerű mindig felpörögni a második nap ugyanarra a szintre, mint az elsőn. Lehet, hogyha a bemutatkozó napján van a bronzmeccs, most ő a harmadik helyezett. De ezen kár már agyalni, így is szép szezont tudhat maga mögött, haladnia kell tovább a megkezdett úton.”

Bácsi Péter mindent összevetve elégedett fiataljaink római szereplésével:

  • „Szomorkodnunk biztosan nem kell, hiszen három ezüstérmet szereztünk, mindhárom szakágban egyet-egyet. Persze, ahogyan máskor sem, most sem lehetünk tökéletesen boldogok, hiszen volt lehetőségünk arra, hogy több érmet is nyerjünk. Ez a korosztály két-két arany- és bronz-, valamint négy ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon, ebből is látszik, hogy a vébémezőny azért más kávéház. Egyértelmű, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián végzett munka jelenti a jövőt, és azt hiszem, ez évről évre egyre inkább bizonyosságot nyer. Reméljük, hamarosan a felnőttek között is!”

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, RÓMA

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
45 kg: László Mózes (ESMTK-KIMBA) – helyezetlen.
48 kg: 11. Fige Levente (Csepel TC-KIMBA)
51 kg: 9. Tótok Péter (Vasas-KIMBA)
65 kg: 25. Lévai Levente (BHSE)
71 kg: 17. Czuczor Dominik (BHSE)
80 kg: 10. Kovács Olivér (ESMTK-KIMBA)
92 kg: 5. Gyuricza Marcell (Tököli BSE-KIMBA)
110 kg: 2. Darabos László (BHSE)

Szabadfogás
65 kg:
 8. Biblia Róbert (Kiskunfélegyháza-KIMBA)

80 kg: 13. Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 2. Arszunkajev Musza (Vasas)

Női birkózás
46 kg:
 5. László Nikolett (ESMTK-KIMBA)

49 kg: 17. Fáth Laura (BHSE-KIMBA)
53 kg: 7. Mikle Hédi (Törökszentmiklós-KIMBA)
57 kg: 2. Terék Gerda (BHSE-KIMBA)
65 kg: 12. Szabó Szonja (KESI)