Cikk keresés:    

A lányok vitték a prímet a kadet-vb-n

2021. 07. 29., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az eredményeket figyelembe véve a szabadfogásúak (egy-egy bronzérem és ötödik hely), valamint a lányok (egy arany-, két bronzérem, két ötödik hely) lehetnek elégedettek a Budapesten múlt héten rendezett kadet birkózó-világbajnokság után, a kötöttfogásúakban viszont maradhatott hiányérzet, hiszen a szakág érem nélkül zárta a versenyt.

A szabadfogásúak hétfőtől szerdáig küzdöttek a Tüskecsarnokban, és Farkas Gábor tanítványai mondhatni, remekeltek: Gombos Alex a 60 kilogrammosok között a harmadik helyen zárt, Rosz Roland Bendegúz (92 kg) pedig ötödik lett. A vezetőedző így látta a történteket:

  • „Ezt az eredményt előre is aláírtam volna, boldog és büszke vagyok. Szerintem csodálatos az a teljesítmény, amelyet ezen a nyáron összességében, a világ- és az Európa-bajnokságon nyújtottak a srácok, ráadásul a csapat összetartó ereje is kiemelkedő volt. Gombos Alex szereplése természetesen külön kiemelendő, tudtuk, hogy a bronzmérkőzésen nagyon nehéz feladat vár rá a török Baris Unsallal szemben – fizikailag erős srácról van szó, aki az ellenfél bal karjával készíti elő a lábra támadásait, és erre figyeltünk. Azt is sejtettük, hogy a meccs végére elfáradhat, és ez így is lett, Alex remek kontrával győzött. Bendegúz előtt is le a kalappal, mindent megtett a siker érdekében, ám sajnos nem talált fogást az azerin. Talán csak Gellén Milán (110 kg) sorsolása miatt fájhat a fejünk; az első meccsén rendkívül magabiztosan legyőzte az aktuális kadet Európa-bajnok franciát, ám a későbbi aranyérmes amerikai, valamint a bronzérmes indiai már túl nagy falatnak bizonyult.”

A legnagyobb sikert a 2018 óta veretlen Elekes Enikő érte el, aki ezúttal is mindenkit maga mögé utasított, így világbajnoki címet ünnepelt a 65 kilogrammosok között. Elégedett lehet Osváth-Nagy Noémi (69 kg) és Kapuvári Liliána (43 kg) is, mindketten a dobogó harmadik fokára álltak fel, utóbbi ráadásul serdülőként. Soliman Yasmine (61 kg) és Nyikos Veronika (73 kg) az ötödik helyen zárt.

  • „Azt hiszem, előre aláírtam volna ezeket az eredményeket, és természetesen elégedett vagyok, de mint minden verseny után, ezúttal is maradt bennem némi hiányérzet: Yasmine is bronzérmet nyerhetett volna – kezdi a vezetőedző, Gyurasits Csaba. – Bosszant kicsit az, ahogyan a helyosztón kikapott a fehérorosz Kszenija Cijarenjától, akit legyőzhetett volna. Enikő fantasztikusan birkózott, a legnehezebb meccse egyértelműen az indiai Varsa elleni volt az elődöntőben, még akkor is, ha a fináléban az orosz Oljenikova vezetett vele szemben. Utóbbi párharcot végig kontroll alatt tartotta, ő maga is azt mondta, úgy érezte, bármikor elkaphatta volna a riválisa lábát. Lili a verseny meglepetésembere volt, remekül, felszabadultam birkózott, és próbálta megvalósítani a kéréseinket, ügyes és gyorsan támad lábra. Noémi az összes nyerhető mérkőzését behúzta, így reális, hogy a harmadik helyen végzett. Vera ezúttal nem teljesített jól, három meccsen szerepelt, az első kettő kimondottan rosszul sikerült, a bronzmérkőzésen aztán már jól küzdött, de ott meg talán túlságosan is hajtott, az orosz Akulincseva kihasználta a hibáit.” 

A kötöttfogású srácok közül senki nem szerepelt helyosztón. Egy fiú, az 51 kilogrammos Gáspár Bálint jutott vigaszágra, ám ott tusvereséget szenvedett az orosz Malik Gigijevvel szemben. Cifferszky Ákos vezetőedző így vélekedik a világbajnokságon történtekről:

  • „Csalódott vagyok, de nem a fiúk, hanem a helyzet miatt. Három-négy olyan versenyző van a válogatottban, aki éremesélyes volt, mindahányuknak elképesztően nehéz sorsolással kellett szembenézniük. Mányik Dávid (60 kg) például megverte az Eb-aranyérmes azeri Farid Halilovot, aztán kikapott az elképesztően erős grúz sráctól. Darabos László (110 kg) legyőzte azt a belorusz Kazlovot, akitől az Európa-bajnokságon vereséget szenvedett, az ukrán Bojcsuk ellen pedig kettő nullás előnyről veszített; feleslegesen indított támadást, amibe aztán beszorult, tus lett a vége. Ebben a kategóriában cseh és görög srác lett a bronzérmes, mindkettő ellen nyert már. Borosi Henrik (92 kg) a koronavírus-fertőzés miatt hónapokat hagyott ki, az első mérkőzésén a későbbi harmadik Timur Csernisevvel nem bírt, de az ágára sorsolták például a vb- és Eb-győztes ukrán Vladiszlav Lubot is. Szóval tényleg a helyzet zavar, nem így terveztem az első évemet; januárban neveztek ki vezetőedzőnek, de a pandémia miatt csak májusban kezdhettük meg a minőségi munkát. Ezek a fiúk mindent megtettek, épp amiatt vagyok csalódott, mert legalább egy érmet megérdemeltek volna.”

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, TÜSKECSARNOK:

A magyarok eredményei:

Szabadfogás, hétfő-kedd: ITT!
Szabadfogás, kedd-szerda: ITT!

Női birkózás, szerda-csütörtök: ITT!
Női birkózás, csütörtök-péntek: ITT!

Kötöttfogás, péntek-szombat: ITT!
Kötöttfogás, szombat-vasárnap: ITT!