Cikk keresés:    

Római számok – Bácsi Péter értékel

2020. 02. 18., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

II, II, III, V, V, V - a római Európa-bajnokságon. Tehát két ezüst, egy bronz, és három ötödik helyezés a magyar „termés”, és persze, elúszott lehetőségek. Most ennyi, de ez éppen elég ahhoz, hogy válogatott birkózóinkban megmaradjon a sikeréhség, ami Bácsi Péter szakmai igazgató szerint is Budapesten, az olimpiai kvalifikációs versenyen kamatozhat.

Egyértelműen fontos, hogy milyen a „felütés” egy világversenyen. Ezúttal a kötöttfogással indult be a római nagyüzem, és megteremtette a jó hangulatot.

Lőrincz Viktor és Lévai Zoltán ezüstérmes lett, Torba Erik a bronzérmet szerezte meg, Váncza István az ötödik helyen végzett. Erre lehetett számítani?

  • Kezdjük azzal, hogy ez egy speciális Európa-bajnokság volt, tehát versenyzőink zöme a kvalifikációs versenyre készül, és pontosan ezért biztató jel a három érem, talán több is ez, mint amit elvárhattunk. Kicsi csalódás azért vegyült az örömbe, hiszen Viktor és Zoli nagyon meg akarta nyerni az Eb-t, de összességében valóban megadták az alaphangot.

Fontos vagy nem fontos egy Európa-bajnokság? Egyáltalán lehet-e a háttérbe szorítani egy kontinensversenyt? Ez a kérdés, de Bácsi Péter megválaszolja.

  • Sosem lehet úgy tekinteni egy Európa-bajnokságra mint felkészülési versenyre, még akkor sem, ha adott esetben a felkészülést szolgálja egy másik fontos viadalra.

Te magad is olyan versenyző voltál, hogy nem vetted félvállról az Európa-bajnokságokat.

  • Én egyik versenyt sem vettem félvállról – mondta a szakmai igazgató. – Ha egy versenyen az ember ott van a helyosztó mérkőzéseken, akkor mindent elkövet, hogy érmet szerezzen.

Ami női versenyzőinket illeti, nekik nem sikerült jó helyezést elérniük, pedig ránézésre – még Barka Emese nélkül is – erős válogatott állt rajthoz Rómában. Csalódás a szereplésük?

  • Sajnos, a lányok formája év elejinek mondható, hozzáteszem, nagyon korai időpontban rendezték meg az Európa-bajnokságot, és ráadásul sérülések, betegségek is hátráltatták a csapatot. Barka Emese után a helyszínen Dénes Merci is az utolsó pillanatban betegedett le. Beszéltem Ritter Árpád szövetségi kapitánnyal, aki szintén sokkal többet várt a lányoktól. Bízom benne, hogy sikerül kiköszörülni a csorbát a kvalifikációs versenyeken. 

Szabadfogásban a honosított fiúk – Muszukajev Iszmail és Kuramagomedov Murad – hozták a két ötödik helyezést. Mennyi hiányzott az éremhez?

  • Iszmail nagyon közel került a dobogóhoz, de a végén hibázott egyet, Murad számára az érem messzebb volt, neki majd a kvalifikáción kell száz százalékot nyújtani. Láttam rajta, hogy nagyon elszontyolodott az elvesztett bronz miatt, pedig az első meccsen nagyon jól ment a birkózás, aztán a második-harmadik mérkőzésen már kevésbé.

Megint beszédtémát szolgáltattak a bírói ítéletek, amelyek ezúttal Ligeti Danit sújtották orosz ellenfelével szemben. Felháborodtunk. Joggal?

  • Bennem is van rossz érzés emiatt, mert két egyértelmű szituáció is volt, amikor egyik esetben sem a javunkra ítéltek. Ezután újra megnéztem a helyzeteket, és meglehetősen kétélű volt a dolog, de bosszantó, hogy mindkét esetben Dani húzta a rövidebbet. Azért is bosszantó, mert ha ezen a meccsen Dani túljut, most érmesként köszönthetnénk őt, már hosszú ideje vár arra, hogy újra érmet akasszanak a nyakába.

Ha a bíráskodást értékeled, akkor a teljes Európa-bajnokságot tekintve rendben lévőnek találod?

  • Eltekintve a Ligeti Dani-féle vitatható esetektől, nem lehet rossz szavunk a bíráskodásra, ha a verseny egészéről beszélünk.

Nyakunkon a márciusi kvalifikációs viadal, Budapesten csapnak össze a Tokióra pályázó európai versenyzők. Hány újabb kvóta megszerzésével lennél elégedett?

  • Jósolni semmiképpen sem szeretnék, bízom benne, hogy fogásnemenként még egy-egy kvótát tudunk szerezni, ezen felül minden egyes részvételi jog megszerzése ajándék lenne. Egy biztos: rendkívül erős lesz a mezőny, és nagy nevek fognak lemaradni a tokiói olimpiáról – fejtegette Bácsi Péter, aki nagyon bízik a hazai közönségben, a hazai pályában, ahol a versenyzőink 110 százalékos teljesítményre is képesek lehetnek. 

Már pedig Péter tudja, mit jelent a hazai szőnyeg. Ugye, mindannyian emlékszünk rá? Pályafutásának szenzációs záróakkordja a Papp László Sportarénában megszerzett második világbajnoki címe volt, 2018-ban.