Szakmai anyagok

A Magyar Birkózó Szövetség legújabb kezdeményezése a 2015. év nyarán indított Ovis Program volt. Az erre jelentkező szakosztályok pályázatok útján nyerhették el a kisebb összegű támogatásokat, amiket az óvodákban megkezdett sportágspecifikus foglalkozásokra használhattak fel. Az idei programra harminchárom egyesület pályázott, akik közül huszonnyolc nyert el támogatást.

Óvodás sportfoglalkozás a bajai Szent László Óvodában (VIDEÓ)

A Bajai Birkózó Club is azon huszonnyolc szakosztály közé tartozik, akik pályázaton keresztül nyerték el a támogatást. Jagicza László beszámolója:

“Ez az első foglakozás egy keresztény óvodában, ahol megpróbáltam felmérni az igényeket, és lehetőségeket a birkózó sporttal kapcsolatos mozgásra. Próbáltam megállapítani, hogy mekkora lesz az igény, és a gyerekek milyen szinten mozognak. A szülőknek nem azt mondtam, hogy birkózó edzés lesz, mert ettől sajnos sokan megijednek, hanem úgy próbáltam megközelíteni, hogy mozgáskoordináció fejlesztés, izületi mozgékonyság fejlesztés, és küzdő játékok foglalkozás lesz. A lényeg a bevezetőmben a fejlesztés szón volt, mert így a legtöbb szülőnek szimpatikusabb a sportfoglalkozás. Minden játékhoz külön kis történetet találok ki, és minden küzdő játékban a kutya és a macska küzd egymással, nem a két gyerek. Az izületi mozgékonyságra irányuló feladatok lemaradtak a felvétel végéről, de itt is ügyelek arra, hogy például a “tegyük a bal lábunkat a nyakunkba” című feladatnál gyakorolják melyik a jobb és bal lábuk. Ezen kívül a spárgákat és a sarokközi beüléseket szoktam rendszeresen beletenni a gyakorlatok közé. Jól látható a felvételen, hogy a gyerekek mennyire élvezték a sportfoglalkozást. A következőn már még többen voltak, és akkor mondtam el nekik, hogy aki szeretne többet küzdeni és birkózni, és hasonló játékokat játszani, az hova jöjjön el edzésre. Természetesen a küzdő játékok és az egyéb gyakorlatok is egyre nehezebbek és bonyolultabbak lesznek hónapról-hónapra. Az a véleményem, hogy jelen helyzetben a legtöbb gyereknek ebben a formában lehet bevezetni a birkózó sportot. Természetesen vannak olyanok is, akiknek lehet rögtön birkózást is oktatni, de ez szerintem még ebben a korban nem is annyira fontos.”

 

Óvodás sportfoglalkozás az Angyalföldi Meseovi óvodásai részére (VIDEÓ)

A Bajához hasonlóan a Vasas SC is pályázott az Ovis Programra, ahol Fodor György tartja a foglalkozásokat: