Cikk keresés:    

Kötöttfogásban még egy-két kvóta a realitás

2024. 05. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egyik kötöttfogású súlyban sem lehetetlen kvótát szerezni az Isztambulban jövő csütörtökön kezdődő olimpiai világkvalifikációs versenyen, ám a realitás azt diktálja, hogy egy-két kvótával térünk haza Törökországból. Módos Péter szakági szövetségi kapitánnyal latolgatjuk az esélyeket.

Áprilisban Bakuban nem úgy alakult az európai kvalifikációs verseny, ahogyan azt a kötöttfogásúak szerették volna, hiszen egyik súlycsoportban sem sikerült a kvótaszerzés, így ebben a fogásnemben továbbra is csak egy párizsi résztvevőnk van, a 87 kilós világbajnok, Losonczi Dávid révén.

„Levontuk a következtetéseket az Azerbajdzsánban történtekből. A cél az volt, hogy ne stresszeljünk túl sokáig azon a viadalon, hiszen továbbra is ott lebegett a szemünk előtt a cél, Párizs, ahová már csak Isztambulban lehet repülőjegyet váltani. Tisztában vagyok azzal, hogy ebben a csapatban jóval több van egy kvótánál, és szerencsére ezt a srácok is elhiszik, akik mindent megtesznek azért, hogy ott legyenek a játékokon” – fogalmaz Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány.

A válogatott jelenleg is Tatán edzőtáborozik, ahol a kéthetes program keretein belül 15 ország mintegy 150 sportolója fordult meg. Az induló csapatunkat illető kép nemrégiben teljesen letisztult, hiszen 77 kilóban a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, míg 97 kilogrammban az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex megnyerte a kiírt válogatót.

„Egyiküknek sem lesz egyszerű dolga Isztambulban. Zoli súlyában rengeteg klasszis birkózó maradt még, öten-hatan rendkívül veszélyesek. Szőke Alex szerintem kishitűként ment fel a szőnyegre Bakuban – világbajnoki ezüstérmesként jóval magabiztosabban kell birkózni. Sokat beszélgettünk vele, ez úgy látom, pozitív hatással van rá. Öt-hat olyan birkózó van a súlyában, akivel nagyjából azonos szinten van, neki annyi a feladata, hogy higgyen magában, és akkor felé billen a mérleg nyelve.”

Módos Péter az Eb-második Váncza István (67 kg), illetve az Eb-harmadik Vitek Dárius (130 kg) esetében sem látja lehetetlennek a kvalifikációt.

„Pityu remekül birkózott Bakuban, a kvótameccsen hajszállal kapott ki az olimpiai ezüstérmes ukrántól. Jól kezelte a helyzetet, tudta hogy mennie kell tovább, meg kell csinálnia. Egy évvel ezelőtt valamit »átkapcsolt« magában, és mindenek fölé helyezte az olimpiát, nem csak kijutni szeretne, érmet nyerne Párizsban, s nem is kérdés, a legjobbak közé tartozik. A fogyasztás kardinális kérdés nála, ha ugyanolyan jól sikerül neki, mint Azerbajdzsánban, akkor nem lehet probléma. Dárius súlyában mindössze négy olyan sportoló van, akivel még nem birkózott vagy nem tudta eddig megverni. Bármikor képes a meglepetésre, olyan versenyzőket tud legyőzni, akik az élmezőnyhöz tartoznak. Most apró könyöksérüléssel bajlódik, a munkáját is ehhez igazítjuk, de a viadal kezdetéig szerintem nem lesz gond.”

Szóval mindent összevetve a négy kvóta is benne van a pakliban? 

„Azért ez nagyon optimista forgatókönyv szerint jöhetne össze. De igen, mindenkinek van esélye. A realitás az, hogy egy-két kvalifikációt szerzünk. Mindenki ott akar lenni Párizsban, borzalmasan erős lesz a mezőny. Ettől függetlenül én hiszek abban, hogy megmutatjuk: ott a helyünk az olimpián.”

Isztambulban három szakágban összesen 54 kvótát lehet megszerezni, súlycsoportonként hármat. A versenyt május 9-én a kötöttfogásúak nyitják, csütörtökön zajlanak a főtáblás meccsek, egészen az elődöntőig, tehát már az első nap kiderül, melyik az a két versenyző, aki biztosan örülhet. Pénteken rendezik a vigaszági küzdelmeket, illetve a súlycsoportonkénti utolsó kvótameccset, a harmadik helyezettek között. A kötöttfogásúakat a hölgyek követik, majd a szabadfogásúak, ők is ugyanezen metódusban versenyeznek.

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL
A magyarok programja
Május 9-10.,
 kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE). 

Május 10-11., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 62 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA). 
Május 11-12., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).